“Карантин вихідного дня” – що кажуть в уряді та експерти

Здоров'я, Новини, Суспільство

11 листопада Кабінет міністрів запровадив в Україні загальнодержавний “карантин вихідного дня”.

Пише щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

Що кажуть в уряді

Міністр Кабінету міністрів Олег Немчинов заявив, що міські голови ніяким чином не впливають на реалізацію цієї постанови, оскільки вона лежить поза межами їхньої компетенції.

“Вони (міські голови – ред.) можуть опікуватись своїми комунальними установами та закладами. Якщо вони будуть видавати розпорядження, що локдаун вихідного дня, не поширюється на них (на комунальні установи – ред.), то звичайно, на них, як на власників, будуть накладатися штрафи і адмінпротоколи як на будь-якого власника будівельного магазину”, — зазначив міністр.

Він також нагадав про відповідальність за невиконання умов “карантину вихідного дня”:

“Звичайно, ми будемо реагувати. Тому що це загальне благо і суспільне здоров’я. Якщо ми не перервемо ланцюжок захворюваності під час вихідного дня, ми просто перейдемо до загального локдауну всієї медичної системи. І як результат локдауну в країні”.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що міські голови не мають повноважень робити винятки для об’єктів, що внесені до переліку постанови:

“У міських голів немає повноважень дозволяти або забороняти дію рішень уряду на території окремо взятої територіальної одиниці. Рішення Уряду діють безумовно і підлягають виконанню всіма суб’єктами господарювання, які розташовуються на території України. Карантин вихідного дня стосується винятково визначеного переліку суб’єктів господарювання, які є на території України”.

Що кажуть експерти

Аналітик Центру спільних дій Назар Заболотний впевнений, що рішення уряду про “карантин вихідного дня” є неконституційним, оскільки запровадження нових обмежень не входить до компетенції Кабінету міністрів.

“Конституція каже, що кожен орган державної влади має діяти в межах порядку та способу, визначених законом. У Кабінету міністрів немає за законом жодних повноважень встановлювати такі обмеження. Мало того, наприклад, регулювання графіку роботи закладів харчування – це компетенція органів місцевого самоврядування, наших міських та селищних рад. На додачу до цього, деякі права, як свобода підприємницької діяльності, свобода пересування, є захищені самою Конституцією”, – пояснив він.

За словами експерта, свободи громадян можуть бути суттєво обмежені винятково в режимах надзвичайного або воєнного станів, а його в Україні не введено.

“Тому з правової точки зору уряд видав постанову, яка не відповідає Конституції”, – переконаний Заболотний.

Керівник центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки й заступник очільника МОЗ з 2016 по 2019 роки Павло Ковтонюк заявив, що ідея Міністерства охорони здоров’я запровадити жорсткий карантин на вихідні не принесе позитивного результату:

“Ситуація в Україні дуже серйозна, і такі помірні або ж половинчасті дії не матимуть жодного ефекту. Нам необхідно вживати більш жорсткі та екстрені заходи. Поширення відбувається вже практично неконтрольовано”.

За його словами, уряду варто вже зараз запровадити обмежений локдаун, щоб попередити гірший сценарій розвитку подій.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.