Микола Палійчук: Партіям проводити агітацію в малих громадах майже неможливо

Новини, Політика, Суспільство

Місцеві вибори за новими правилами для величезної кількості громад таять у собі низку небезпек.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Про це в ефірі ток-шоу «Позиція Галичини» на обласному телебаченні «Галичина» заявив депутат обласної ради, представник команди «За майбутнє» Микола Палійчук.

«Багато сказано про проблеми і недоліки. Чи добрий він, чи не добрий – не знаю. Я, як учасник процесу, не нарікаю на нього, бо всі партії мають одинакові рівні умови. Але, що погано для людей? Декілька прикладів, які погані на мою думку, – розповідає Микола Палійчук. – Людина з ОТГ до 10 тис приходить на дільницю і отримує 4 бюлетені. На обласну раду тут їй треба обирати партію і кандидата. Отримує на районну раду – також партію і кандидата. Отримує на голову і обирає як колись. Тобто, людина буде плутатись, де і скільки галочок її ставити. Особливо старші, поважні люди, які привикли завжди ставити одну відмітку. Це проблема на сьогоднішній день».

На переконання Миколи Палійчука, другою суттєвою проблемою нового виборчого кодексу є застосування мажоритарної системи у громадах, де менше ніж 10 тисяч виборців.

«Як правило, голосують в районі 60%. Шість тисяч візьмуть участь в голосуванні. Якщо заявиться 16 партій і всі висунуть по 26 кандидатів, то це понад 400 учасників процесу. Якщо відкинути ті, що старші пенсіонери, поважні люди вже та молодь, як кандидати не беруть участь, то у нас кожен 10-й, хто йде на дільницю кандидат. Партіям проводити агітацію в цих громадах майже неможливо. Вони не мають кого агітувати. Всі кандидати», – зазначає Микола Палійчук.

За його словами, також проблемним буде і підрахунок голосів на дільницях.

«Також вважаю величезною проблемою є те, як буде відбуватись підрахунок голосів. Відкривають скриньки і розкладають по кольорах – обласна рада, міська рада, голова та сільські депутати. Потім обласна рада розкладається по партіям. А потім ще треба на 8 купок кожного кандидата ставити. Я вважаю, що це небезпечно, – каже Микола Палійчук. –  А в період пандемії можуть обмежити кількість спостерігачів на дільниці, бо будуть червоні зони. І тут величезні ризики».

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.