Прикарпатські науковці розробили пристрій для моніторингу якості води через смартфон

Здоров'я, Новини, Суспільство

Пристрій для smart-аналізу води у домашніх умовах розробили івано-франківські хіміки-науковці.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ  з посиланням на Суспільне Карпати.

А розповідає один із розробників, провідний фахівець навчально-наукового центру хімічного матеріалознавства та нанотехнологій Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, студент Назарій Данилюк.

Проєкт групи науковців кафедри хімії ПНУ імені Стефаника переміг у міському конкурсі стартапів і отримав грант 50 тисяч гривень для реалізації.

“Ми розробили портативний пристрій, який має назву смартфотометр. Він, приєднуючись до телефону, може проводити хімічний аналіз. Зі смартфоном він з’єднується за допомогою Bluetooth. Завдяки цьому проєкту, ми спростили хімічний аналіз і дали можливість аналізувати воду людям, які не мають спеціальної хімічної освіти”, – каже Назарій Данилюк.

Smart-аналіз призначений для домашнього користування і допомагає визначати придатність води. Також його можна використовувати під час походів для визначення, чи можна пити воду з невідомого джерела. Поки що вимірюють шість показників, але планують збільшити до 25-ти.

“Сьогодні пристрій аналізує шість параметрів води – кольоровість і твердість води, а також концентрацію нітритів, фосфатів і нітратів, – зазначає розробник. – Кольоровість води залежить від наявності у ній іонів важких металів. Твердість води визначає вміст іонів кальцію і магнію, що впливає не тільки на наше здоров’я, а й на роботу побутових приладів. Вміст нітритів впливає на відновний процес в нашому організмі. А фосфати потрапляють у воду з пральними порошками і мийними засобами”.

За словами Назарія Данилюка, знаючи показники води, людина легко зможе підібрати потрібний фільтр для очистки води в домашніх умовах. Каже, що аналогів пристрою українського виробництва немає.

“Пристрої, які продаються в Україні, – закордонного виробництва. Є в Німеччині схожий мультиметричний пристрій, який аналізує 12 показників. В Україні такого не було”, – каже науковець.

Щоб скористатися пристроєм для аналізу води, потрібно буде завантажити спеціальну програму.

“Як тільки пристрій піде у виробництво, мобільний додаток буде доступний у плеймаркеті. Людина завантажує додаток як звичайну програму, і після того відбувається з’єднання із смартфотометром”.

За словами Назарія Данилюка, проєкт наразі розширюють і планують розробити додаток для аналізу води в акваріумах та басейнах. А в майбутньому – додаток для аналізу якості лікарських препаратів.

Авторка: Ірина Копистинська

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.