Погода на тиждень: в Україні спаде спека і пройдуть перші дощі (карта)

Новини, Суспільство

У четвер в деяких областях очікуються дощі.

Згідно з даними Погода УНІАН, на цьому тижні в Україні спаде спека і пройдуть перші осінні дощі, пише Голос.if.ua .

У понеділок в Україні без опадів. Практично дпо всійо території країни буде тепла і сонячна погода, лише в Донецькій і Луганській областях – хмарно. На заході і півночі до +11°… +25°, в інших регіонах до +30°.

Погода в понеділок, 14 вересня / УНІАН
Погода в понеділок, 14 вересня / УНІАН

У вівторок, 15 вересня, в західних регіонах буде тепло і сонячно. На сході і півночі країни – хмарно. Температура +11°… +28°. Без опадів.

Погода 15 вересня / УНІАН
Погода 15 вересня / УНІАН

У середу, 16 вересня, практично по всій території України спостерігатиметься мінлива хмарність. Без опадів. У західних і південних областях повітря прогріється до +30°, на сході – до +27°.

Прогноз погоди на 16 вересня / УНІАН
Прогноз погоди на 16 вересня / УНІАН

У четвер, 17 вересня, в Україну прийдуть перші осінні дощі, в результаті чого на заході країни трохи похолодає. Невеликі опади очікуються в західних областях і Чернігівській області. Тут вночі температура опуститься до +6°, вдень у Волинській, Рівненській та Львівській областях – до +22°. На решті території сонячно, до +28°.

Погода в Україні 17 вересня / УНІАН
Погода в Україні 17 вересня / УНІАН

У п’ятницю в Україні різко похолодає. У західних та північних областях температура повітря становитиме +3°… +15°. На сході трохи тепліше – до 22°. У цей день опадів не прогнозується, проте по всій країні буде хмарно з проясненнями.

Погода 18 вересня / УНІАН
Погода 18 вересня / УНІАН

У суботу в Україну повернеться сонечко. Без опадів. Температура до +17°, а в південних регіонах до +20°.

У неділю, 20 вересня, сонячно буде лише в Миколаївській, Херсонській, Одеській областях та Криму. Тут повітря прогріється до +22°, на решті території +5°… +19°, хмарно з проясненнями.

Погода 19 вересня / УНІАН
Погода 19 вересня / УНІАН
Прогноз погоди на 20 вересня / УНІАН
Прогноз погоди на 20 вересня / УНІАН

 

Народний прогноз погоди в Україні

14 вересня – Симеона Стовпника преподобного. Перша зустріч осені, проводи літа, перші осенини. З прийняттям християнства на Київській Русі цього дня починався новий рік. Це також був перший день осені. Добрий хлібороб вважав за святий обов’язок на Семенів день обсіятися озиминою, бо жито казало:”як посієш мене на Семена, то й будеш мати із мене”.

15 вересня – день Федота і Руфіни, а також Момонтія Овчарника. Святий Момонтій вважається покровителем кіз і овець. Федот та Руфіна – не виганяють з двору худобу: виженеш – біду нагониш. Скидає листя черемха. Червоний захід – за прикметами, скоро вдарять перші мороз. Дощ іде 15 вересня – осінь буде сухою.

16 вересня – день Василиси і Домни. Предки знали, як в цей день здобути благополуччя на осінь. Яка погода буде в цей день, така й буде у наступні два тижні. На Домну господині збирали у будинку і викидали всякий мотлох, щоб придбати благополуччя на осінь. У цей день можна вберегти будинок від пристріту. Для цього потрібно під дахом підвісити старе зношене взуття.

17 вересня – Вавили, священномученика, Ікони Божої Матері “Неопалима купина”. Ікона Божої Матері під назвою “Неопалима купина” вважалася чудодійною, бо вона оберігала оселю від пожежі. Тому й була колись особливо шанованою у наших краях, де майже все, що оточувало людей, було з дерева і легко горіло.

18 вересня – день Єлизавети Провісниці. В пам’ять того, що свята Єлизавета передбачила пресвятій Діві Марії народження Христа, цей день вважається щасливим для пророкувань. У цей час починало жовтіти листя на горобині. Народ примітив: у лісі багато горобини – осінь буде дощова, а мало – суха.

19 вересня – Чудо Архистратига Михаїла. У народі примітили, що з цього дня починається похолодання – михайлівські морозці. На Михайла не працювали, бо того, хто порушував цей закон, неодмінно настигне якесь лихо.

20 вересня – Созонта, мученика. В народному календарі 20 вересня – Цибулевий день. Всюди починається збирання цибулі та льону. Багато одежинки на цибулинах – бути зимі холодною.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.