Вчені встановили ймовірну причину танення “льодовика Судного дня” (фото)

Новини, Суспільство

Колосальний льодовик Туайтс в Антарктиді швидко тане – і вчені, можливо, виявили, чому, про це інформує Голос.if.ua з посиланням на CNN.

Згідно з даними вчених, що моніторять ситуацію у цьому районі, вирішальним для розуміння проблеми підвищення рівня моря став той факт, що глибокі канали, виявлені під так званим “льодовиком Судного дня” в Антарктиці, можливо, дозволяють теплій воді в океані підтоплювати його нижню частину.

Результати, опубліковані в журналі “Кріосфера”, показують, що дно океану глибше, ніж вважалося раніше, з глибшими каналами, що ведуть до лінії заземлення, де лід стикається з дном.

Лід, що топиться з гігантського льодовика Тувейт в море Амундсена в Західній Антарктиді, вже становить близько 4% світового підняття рівня моря, і вчені кажуть, що він дуже сприйнятливий до змін клімату.

Криголам Натаніеля Б. Палмера на шляху до льодовика Туейтс

За останні три десятиліття темпи втрати льоду від Туейтс, що за своїми розмірами як Великобританія або американський штат Флорида, та сусідніх льодовиків зросли більш ніж у п’ять разів.

Якщо Туейтс розвалиться, це може призвести до підвищення рівня моря приблизно на 25 дюймів (64 сантиметри) – і дослідники намагаються з’ясувати, як швидко це може статися.

Вчені з Міжнародного співробітництва щодо льодовиків Туейтса (ITGC) зібрали дані, пролетівши над льодовиком у літаку Twin Otter Британської антарктичної служби (BAS) та склали карту морського дна з криголама Антарктичної програми США Р.В. Натаніеля Б. Палмера.

Американське дослідницьке судно серед криги, фото з безпілотника

Вчені припускають, що порожнини, сховані під льодовиковим шельфом, швидше за все, є маршрутом, по якому тепла океанська вода проходить під льодовиковим шельфом до лінії заземлення.

“Сам льодовик Туейтс – це, мабуть, один із найважливіших льодовиків у Західній Антарктиді, оскільки він дуже великий, сьогодні ми бачимо, що він змінюється”, – сказав CNN доктор Том Джордан, аерогеофізик з БАН, який очолював повітряно-десантне обстеження.

“А також, ми знаємо, що його русло опускається вниз, і воно стає все глибше і глибше під крижаним покривом, а це означає, що теоретично ви можете отримати процес, який називається нестабільністю морського крижаного шару. І як тільки він почне відступати, він продовжить відступати”.

Високі скелі на крижаному фронті льодовика Твейтс, на частку якого припадає близько 4% світового рівня моря

Джордан заявив, що наступним етапом було включення даних з каналів, деякі з яких глибиною 2600 футів (800 метрів), в комп’ютерні симуляції того, як крижаний щит реагуватиме в майбутньому.

До цього часу, за його словами, ITGC не зміг точно визначити кількісний підйом рівня моря в Західній Антарктиді, “оскільки було так багато невизначеності щодо розуміння процесів крижаного покриву та того, як льодовики з часом реагуватимуть”.

“Я думаю, що це великий крок до того, щоб допомогти зрозуміти ці процеси”, – додав він.

Джордан заявив, що пропозиції щодо геоінженерії та блокування каналів логічно недоцільні на такій віддаленій ділянці. Найпростішим рішенням було б “боротися зі зміною клімату”.

“Врешті-решт ми зможемо сказати урядам та політикам, що саме станеться … ми насправді матимемо правильну, чітко обмежену оцінку того, що станеться з льодовиком Твейт”, – сказав Джордан.

Як тільки вчені зможуть продемонструвати очікуване підвищення рівня моря, що стосується Західної Антарктиди, за його словами, вони матимуть більше доказів, коли будуть закликати до заходів щодо пом’якшення змін клімату.

Команда збирала дані з льодовика та прилеглих льодових шельфів Дотсона та Кроссона з січня по березень 2019 року. Виняткове танення морського льоду на початку 2019 року дозволило криголаму оглянути понад 2000 квадратних кілометрів морського дна на крижаному фронті льодовика.

Обстежувана територія була захована під частиною плавучого льодовикового шельфу, що простягався від льодовика Туейтс, в наслідок відколу у 2002 році, і була недоступна через густий морсько-льодовий покрив.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.