Тут живе історія: Етнографічний музей старожитностей Гуцульщини

Новини, Суспільство, Туризм

У мальовничому селі Криворівня розташований приватний музей Ярослава Зеленчука, сповнений любові до рідного краю.

На вході нас зустрічає Іван Зеленчук, батько власника музею. Співзасновник розповідає, що музей дає відповіді на питання: як жили та працювали гуцули, пише Голос.if.ua з посиланням на Бліц-Інфо.

Пан Іван розпочав екскурсію з розповіді про роль жінки у горах. Пояснює, у неї було два основних обов’язки, аби вижити.

“Жінка на Гуцульщині виконує надзвичайно важливу роль продовження роду і виживання людей. У народі кажуть, що жінка тримає за три вугли. Як це розшифрувати? Легко, жінка має три обов’язки. Перший обов’язок святий – народити та виростити дуже багато здорових дітей. Моя бабуся народила 18 дітей, чотири рази мала по двоє дітей. З тих дітей вижило 10, 8 померли маленькими. Підтверджую, що перше завдання жінки, аби вижити у гірських умовах, народити багато здорових дітей. Друге завдання жінки – тричі на день нагодувати дітей та чоловіка, маючи тільки м’ясо-молочні продукти та відкритий вогонь”,- ділиться Зеленчук.

Чоловіки теж мали обов’язки, Одне з них – пасти на полонині овечок, адже головним годувальним елементом у горах була вівця. Чоловік також мав захищати сім’ю. Для цього у нього була холодна зброя – бартка сталєнка. Як правило нею йшли на звіра. Якщо йшли на людей, то в крайньому разі могли вдарити пласом, або ж до появи першої крові. Той, у кого з’явилась перша подряпинка – бій програв.

Приватний музей знайомить з великою колекцією давніх речей. Колекції експонатів розділені на основні етапи становлення краю: стародавні часи (знаряддя збирання, полювання, риболовлі), робота з деревом (будівництво, дерев’яна архітектура), зразки декоративно-прикладного мистецтва (предмети гончарства, кераміка, вироби з дерева), музичні інструменти (скрипки , дримби), період визвольної боротьби (Перша і Друга світові війни, опришківський рух), фотографії та інші предмети, що відображають різні історичні події. Багато етносоціальних складових Гуцульських Карпат назавжди втрачені. Експозиції музею відображають руйнівний вплив світових воєн на соціально-економічне і культурно-духовне буття місцевого населення, пік розвитку якого спостерігався в 1914 році. У колекційному фонді зберігається багато фотографій різних періодів історії.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.