Найбільш аварійні місця Івано-Франківська – як з цим борються

Кримінал, Новини

Після ретельного аналізу дорожньо-транспортних пригод у 2017-2019 роках прикарпатські патрульні поліцейські у 2019-му визначили п’ять місць в Івано-Франківську, де найчастіше ставалися ДТП.

Про це інформує Голос.if.ua з посиланням на “Суспільне”.

До них належать:

1) перехрестя вулиць Незалежності-Хриплинська;

2) перехрестя вулиць Галицька-Пулюя;

3) кільцева розв’язка вулиць Мазепи-Крихівецька-Довженка-Набережна ім. Стефаника;

4) перехрестя вулиць Івасюка-Хоткевича;

5) перехрестя вулиць Галицька-Пасічна.

У 2020-му році локації з найбільшою концентрацією ДТП в Івано-Франківську дещо змінилися. Зокрема, патрульні поліцейські попереджають про такі місця:

1) вулиця Коновальця, 130, перехід біля обласної дитячої клінічної лікарні (шестеро травмованих пішоходів в аваріях та три зіткнення ТЗ);

2) вулиця Коновальця, 146 або 221, біля “Велмарту” (чотири травмовані пішоходи та сім зіткнень);

3) вулиця Хоткевича, 63-69, переходи біля магазинів “Дарницький” та “АТБ” (п’ятеро травмованих пішоходів в аваріях та чотири зіткнення авто);

4) вулиця Бандери, 60-66, ділянка від переходу Обласного бюро технічної інвентаризації до перехрестя вулиці Побутова (шість наїздів на пішоходів та вісім зіткнень авто);

5) вулиця Грушевського, 29-37 (шість наїздів на людей, з них два смертельні, і два зіткнення ТЗ).

Окрім того, в Івано-Франківську є два місця з підвищеним показником аварійності – на вулиці Вовчинецька, 223 біля “Велеса” та 225-227 – пішохідний перехід біля “ОККО”.

Начальник управління комунальної політики Івано-Франківської міської ради Мирослав Федорків пояснює, чому на вулиці Коновальця, яка входить у перелік місць, де найчастіше трапляються ДТП, є дві небезпечні ділянки, та що там можна змінити.

“По-перше, це магістральна вулиця. На тій ділянці шляху є і зупинки громадського транспорту, і хаотичне паркування, яке утруднює проїзд. Відрізок дороги прилягає до великої кільцевої розв’язки і має кілька поворотів на другорядні вулиці – на Сорохтея, до тієї ж парковки до “Велмарта”, – каже Федорків. – Комплексно – це складна ділянка, і змінювати її треба комплексно. Наприклад, змінити організацію руху: робити каналізовані проїзди для поворотів (правих чи лівих), острівці безпеки. І тим самим “заспокоювати” швидкість руху, впорядковувати паркування, зупинки громадського транспорту”.

На його думку, у місті реконструкції потребують і вулиці Чорновола та Мазепи, Тисменицька і Незалежності.

Чи були реалізовані за останні півтора року якісь проєкти пасивної чи активної безпеки для будь-кого з учасників дорожнього руху, чиновник не може пригадати.

“В нас зараз є проблеми навіть з нанесенням розмітки. Тобто, елементарна базова річ, яка мала би бути. Останній острівець будувався, напевно, роки два тому”, – каже Мирослав Федорків.

За його словами, хороший сплеск був у 2016-2017 роках, коли в місті збудували близько 10 острівців безпеки. Це суттєво полегшило долю пішоходів і зменшило швидкість на деяких ділянках. Також реалізовувалися проєкти з облаштування піднятих пішохідних переходів – таких є багато. Реалізували 2-3 проєкти з малими кільцями – кільцевими розв’язками. Малі кільця були на перехресті Деповська-Хоткевича-Миру і Південний Бульвар-Володимира Великого.

“Це ті проєкти, які дійсно суттєво знизили рівень аварійності на тих ділянках дороги. І також гарно зарекомендувало себе кільце на перехресті Привокзальна і Вовчинецька. Тобто, є хороші приклади, але всі вони були реалізовані 3-4 роки. Тому шкода, що в нас згорнулася програма розвитку велоінфраструктури і будівництва. Адже вона дала хороший імпульс з 2015-го року”, – розповідає Федорків.

Також держслужбовець зауважив, що завдяки створенню велодоріжок на Набережній і Галицькій вдвічі збільшилася кількість велосипедистів.

Начальник міського управління транспорту та зв’язку Андрій Гіглюк розповів Суспільному, що робить місто, щоб запобігти кількості ДТП та створити безпечні умови для жителів Івано-Франківська.

“Міська комісія з питань безпеки дорожнього руху обстежує дороги, небезпечні ділянки, розглядає пропозиції з безпеки руху і ухвалює рішення. Одне з останніх – розширення з’їзду з моста з вулиці Незалежності на Йосипа Сліпого: збільшили кількість смуг до трьох. Щоб не гальмувати рух з моста в бік вулиці Івасюка зробили лівий поворот. Тут же встановили нові дорожні знаки”, – каже Гіглюк.

У 2019-му році встановили освітлення на семи нерегульованих пішохідних переходах.

Біля обласної дитячої клінічної лікарні освітили перехід, щоб пішоходам було безпечніше переходити дорогу. Також встановили освітлення і на другому переході до “Велмарту”.

Цьогоріч освітили перехрестя на Дорошенка-Мазепи (біля медичного коледжу), Вовчинецькій біля школи № 16 та перехрестя Вовчинецька-Героїв УПА.

Андрій Гіглюк каже, що витрачають гроші й на повторні роботи. Наприклад, минулого року вандали пошкодили три сферичні дзеркала, які довелося замінити. Цьогоріч встановили сферичне дзеркало на Угорницькій-Рівній.

У 2020-му році встановили близько 10 лежачих поліцейських – зазвичай, біля освітніх закладів. Останній – на Марійки Підгірянки біля садка.

Роботу над останнім острівцем безпеки на вулиці Довженка поруч з церквою завершили минулого року.

Біля “Велмарта” на перехресті Коновальця-Сорохтея міська влада планує встановити світлофорний об’єкт. За словами Андрія Гіглюка, проєкт виготовили ще у 2018-му, проте грошей на його реалізацію немає.

У селах Івано-Франківської ОТГ, зокрема Чернієві, освітлять три нерегульовані пішохідні переходи. Також хочуть поставити світлофор у селі Березівка.

У планах – встановити світлофорний об’єкт на перехресті Коновальця-Василишина-Довбуша, оскільки в Чукалівку курсує громадський транспорт.

“Дуже складний лівий поворот із села Чукалівка при виїзді на Коновальця, в центр міста. Тому ми зараз готуємо тендерну документацію, вирішуємо питання кошторисних призначень і, відповідно, будемо визначати підрядника на тендері”, – каже начальник міського управління транспорту та зв’язку Гіглюк.

За його словами, розмітку на дорогах Івано-Франківська щороку оновлюють і наносять нову, там, де треба.

Є в управлінні і список велодоріжок, на яких треба поновити або зробити розмітку, проте на ці роботи немає грошей.

До слова, в середньому щороку місто витрачає 4-5 мільйонів гривень на поновлення дорожньої розмітки (як холодним пластиком, так і фарбою), 1,5-2 мільйони на встановлення нових дорожніх знаків, 100-200 тисяч – на лежачих поліцейських.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.