Друга хвиля коронавірусу: чи буде черговий сплеск безробіття

Новини, Суспільство

В Україні загальна кількість безробітних становить 512,1 тисячі осіб. Це менше на 3,6 тисячі осіб, ніж тиждень тому.

У коментарі «Слово і діло» голова Комітету економістів України Андрій Новак відзначив, що в разі другої хвилі епідемії масові звільнення повторяться, пише  Голос.if.ua.

«Соціальна підтримка громадян під час коронавірусу зводилася до одноразової виплати двомісячної заробітної плати. В Україні в нас була виплата лише окремим категоріям пенсіонерів на суму 500 гривень, і фактично все. Працівники, які втратили роботу не отримали жодної підтримки. Виходячи із заяв посадовців, не думаю, що така підтримка з’явиться під час другої хвилі коронавірусу. Якщо уряд в цей час вирішить знову запровадити більш жорсткі заходи у зв’язку з посиленням епідемії, то роботодавці знову будуть змушені відправляти своїх працівників у відпустку або звільняти й хвиля звільнень, безумовно, буде», – прокоментував Новак.

«Ситуація із зайнятістю буде відрізнятися в кожному регіоні, оскільки в нас адаптивний карантин», – додав він.

На думку Новака, рівень безробіття буде коливатися відповідно до обстановки на місцях, тому що адаптивний карантин передбачає вжиття заходів реагування місцевою владою.

«Через обмеження, які були запроваджені у зв’язку з коронавірусом, дуже багато роботодавців були змушені відправляти своїх працівників у неоплачувані відпустки або звільняти. Звичайно, що це відобразилося на показниках безробіття. Далі ситуація залежатиме від того, як уряд вирішить діяти в умовах, коли збільшується кількість хворих на коронавірус і продовжує діяти адаптивний карантин», – резюмував голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.