На Прикарпатті сім’я фермера з Криму вирощує американську чорницю (фото)

Новини, Суспільство

На щедрий урожай лохини (так у нас називається ця культура) працювали майже 5 років. Цьогоріч зібрали багато ягід.

На території Верхнянської ОТГ, у селі Довгий Войнилів на Калущині, лохину вирощує сім’я фермера з Криму Миколи Полицького, повідомляє ПІК, пише Голос.if.ua.

Як війна змусила переїхати на Прикарпаття, чому посадив саме лохину та чи складно доглядати за кущами чоловік розповів для читачів ПІК.

Довгий шлях до врожаю

На Західну Україну сім’я переїхала у 2014 році, коли росіяни захопили на півострові владу.

“Тоді почали їздити бетеери, Турчинов оголосив мобілізацію. Я подумав, що це війна. Та через погані передчуття зібрав родину та поїхали. Чому Західна Україна? Тут у нас родичі. Та й раніше ми сюди їздили через бізнес – возили мед”, – пригадує пан Микола.

З часом кримчани освоїлися на Прикарпатті. Орендували житло у Калуші, діти пішли у садок та школу, а чоловік вирішив започаткувати власну справу. Вирощувати лохину порадили знайомі. Полицький проаналізував ринок, дізнався особливості догляду за рослинами та 5 років тому почав працювати над проєктом. До слова, на той час американську чорницю вже вирощували на Долинщині.

“Лохина – цікава ягода. Я розумів, що шлях буде довгий. На перший урожай ягід треба чекати приблизно 5 років, тобто цього року ми вперше зібрали багато ягід.  Та було відчуття, що треба пробувати”, – коментує фермер.

Вибаглива рослина

Чоловік вклав гроші в інфраструктуру: зробив пів кілометра дороги до ферми, провів лінію електропередачі, облаштував систему водополиву, завіз матеріали для садівництва. На орендованій землі довелося попотіти, адже та заросла хащами. Середовище для росту рослин теж формували самостійно, бо ця культура вибаглива. Тривалий час зайняло й офіційне оформлення діяльності.

“Лохина – важка рослина. Земля має відповідати певним критеріям: щоб її не затоплювало, щоб була під нахилом, щоб недалеко було джерело поливу. Субстрат змішуємо з торфу, тирси, кори тощо, які завозимо з різних кутків України”, – розповідає чоловік.

Звісно, за кущами потрібен постійний догляд. Працівники полють бур’ян, косять траву, обробляють рослини від шкідників.

На 4 га землі наразі ростуть кілька сортів лохини, серед них Дюк, Патріот, Еліот, Блюкроп та Блюголд. Є ранньо-, середньо- та пізньостиглі.

“Це може стати прибутковою справою. Один фермер у Ютубі розповів, як з 450 кущів лохини за сезон зібрав майже 3 тонни ягід. Один кущ може дати до 5-10 кілограмів ягід за сезон, це залежить від сорту”, – поділився пан Микола.

Щоб заробляти, потрібно інвестувати

Очевидно, що в проєкт потрібно вкласти чимало грошей. Для старту використали кошти за продану власність у Криму. Також фермер виграв обласний конкурс розвитку місцевого самоврядування – Верхнянська ОТГ тоді отримала 300 тисяч гривень на розвиток та підтримку фермерства з вирощування ягід та екологічно чистої продукції на території об’єднаної громади. А з бюджету громади виділили 100 тисяч гривень. Та Микола Полицький зауважує, що цього виявилось мало й потрібно закладати ягідниццтво у стратегію розвитку громади.

“Кошти в громади я як палкою вибивав. Вони думають, що це гроші тільки для мене особисто. Хотів на зустрічі людям розповісти, чому варто підтримати розвиток ягідництва, та реакції від влади нуль. Це ж потенційне створення робочих місць, бюджет громади зростатиме. У нас гроші виділяють на ремонти, вікна, двері і це добре,  та на розвиток нічого не залишається. А щоб люди не їздили по світах, треба проводити правильну політику”, – запевняє  Микола.

А поки цього року Полицькі вперше збирають непоганий урожай та продають ягоди. До роботи долучили навіть дітей, яким цікаво допомагати батькам. Ціна за кілограм – 240 гривень. Покупці є, бо прикарпатці вже чули про її смак та користь, додають до випічки та прикрашають інші десерти.

Також фермер розповсюджує саджанці та консультує щодо догляду за лохиною. Дехто купує кілька кущів  для власного саду, а хтось для майбутнього додаткового чи основного заробітку. Сім’я Полицьких хоче і в майбутньому розвивати ягідництво та охоче допомагає у цій справі місцевим мешканцям.

До слова, лохину вирощують не тільки на Калущині та Долині, а й закладають плантацію у селі Мала Кам’янка Коломийського району. Ягідний бізнес в області не стоїть на місці.

АВТОР: Марія Гурецька

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.