Триває розслідування смерті пацієнтки у Калуській лікарні

Кримінал, Новини

20-го травня у Калуській центральній районній лікарні, що на Прикарпатті, померла Розалія Магас, про це інформує Голос.if.uа з посиланням на Суспільне.

Доньки померлої звинувачують медперсонал закладу у халатному ставленні до своїх посадових обов’язків.

Старша слідча Калуського ВП ГУНП в Івано-Франківській області Наталія Шутяк, яка веде цю справу, каже, що матеріали зараз вивчають і в Івано-Франківську: “Допитана потерпіла, свідки, працівники ЦРЛ. На цей час призначена комісійна судово-медична експертиза. Матеріали справи знаходяться в Івано-Франківську”.

Натомість, одна з доньок померлої Наталія Чекаловська каже, що не зважаючи на те, що минуло два місяці, сьогодні (24 липня) вона вперше дає свідчення щодо смерті матері.

Завідувача паталогоанатомічного відділення Калуської ЦРЛ Василя Тимківа, який проводив паталогоанатомічне дослідження причин смерті Розалії Магас, теж поки не запросили для дачі показань.

“Патологія, яку ми виявили, є ускладненням основної патології. Основне захворювання – флеботромбоз судин нижніх кінцівок. Смерть наступила внаслідок тромбозу легеневої артерії. Але початково він виник в артеріях нижніх кінцівок. Безпосередньо тромб було виявлено в правій нижній кінцівці. Родичам я це теж пояснив. Чинників, які спровокували відірвання тромбу, я не можу зазначити. Як воно відбулося по часу, я вас зорієнтувати не можу. Як спеціаліст, зазначаю, що тромб був у нижніх кінцівках і дішов у легеневу артерію”, – розповідає Василь Тимків.

Лікар каже, що тромбування вен ніг спровокувало і захворювання серця, було і багато інших причин. Жінка мала супутні патології: серцеву (атеросклеротичну хворобу серця, гіпертонію) і зайву вагу.

Протокол розтину не може надати, оскільки ведеться кримінальне провадження. Але за свідченнями, до нього слідчі ще не зверталися.

Суспільне звернулося за консультацією до лікаря-реаніматолога з 30-річним стажем роботи. З етичних міркувань прізвища не називатимемо.

“Якщо є тромбоз судин нижніх кінцівок, тоді проводиться ампутація самої кінцівки. Питання, чи це допоможе врятувати людину, – то вже інше. Якщо є масивна тромбоемболія легеневої артерії, то практично шансів на життя немає. Людина помирає миттєво. Від початку реанімування – це пів години максимум. Але я практично не знаю випадків, коли людину врятували. У моїй практиці такого не було”-, каже лікар.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.