Чоловікам потрібен секс, а жінкам любов?

Новини, Суспільство

Секс чи любов? Іноді здається, що в житті неодмінно потрібно обирати щось одне, про це інформує Голос.if.uа.

Ми звикли протиставляти: біле й чорне, кохання і пристрасть, жінок і чоловіків, легко піддаючись поширеним стереотипам, що в стосунках представниці прекрасної статі мріють про сім’ю й домашнє вогнище, а їхнім обранцям натомість потрібен лише секс. Чи дійсно це так, розбиралися з нашою експерткою, психологинею та сертифікованою психотерапевткою Анною Шийчук.

Ставлення до сексу за кілька минулих десятиліть помітно змінилося, як серед чоловіків, так і жінок. «Тільки секс — і нічого особистого» аж ніяк не прерогатива лише сильної статі. Жінки теж не завжди поспішають розкриватися і йти в емоційну близькість. Нині, щоби покохати, потрібно більше сміливості, аніж для того, щоби почати статеві стосунки. Щоби «захотіти» когось, потрібно менше умов. «Просто секс» передбачає менше відкритості та вразливості, немов захищаючи від розбитого серця.

Шалений секс без любові чи глибока душевна близькість без пристрасті — у стосунках трапляються різні комбінації. Мабуть, було б простіше, якби сексуальний потяг та романтичні почуття завжди йшли поруч і ми мали чіткий стандарт, як воно «правильно». Але його немає. Тож навіть, якщо ваше «люблю» не дорівнює «хочу» й навпаки, — нічого фатального в цьому немає. Єдина умова — це має влаштовувати обох.

Щоб отримати від сексу, любові та життя загалом те, що вам хочеться, важливо розібратися в собі та знати, чого ви прагнете насправді.

Поставте собі запитання:

Чого я хочу від стосунків із цією людиною? Які мої потреби та бажання? У сексі? У любові? Чесно зізнайтеся собі, чи влаштовує вас така ситуація, чи ви чекаєте, що вона зміниться? Яких саме змін ви потребуєте?

Відвертий погляд допоможе краще все зрозуміти та звірити з вашими життєвими орієнтирами, усвідомити, чи йти вам далі з цією людиною життєвою дорогою? Пам’ятайте, що це ваш вибір і ваша відповідальність.

Наскільки ваші стосунки надійні? Одна з концепцій сімейної психотерапії зводить формулу ідеальних взаємовідносин до таких трьох складових:

  1. пристрасть, сексуальний потяг між партнерами;
  2. любов та дружба, душевна близькість;
  3. відповідальність, вміння домовлятися між собою, говорити про свої потреби, вибудовувати стосунки та працювати над ними.

Наявність усіх трьох пунктів свідчить про хороші перспективи пари. Звичайно ж, пазли не завжди складаються так досконало. Провали можливі в кожній із цих сфер — багато пристрасті в ліжку, але немає про що поговорити опісля, або є платонічна любов, але запах людини вам неприємний і взагалі її не хочеться. У деяких парах слабкою ланкою стає відповідальність: коли і близькість є, і секс чудовий, а от хто має мити посуд — незрозуміло.

Поставте собі запитання:

№ 1 Яка сильна сторона вашої пари? Гарячий секс? Душевні розмови? Вміння домовитися? У кризові моменти вони можуть стати опорою та ресурсом.

№ 2: Яка зона розвитку вашої пари?

Подумайте, яка сфера не задовольняє вас. І не забудьте про партнера: що не влаштовує його? Вас може дратувати одне, а його — інше. У будь-якому випадку, поговорити про сильні сторони й зони розвитку — непогана практика для двох.

Зовсім необов’язково доводити всі три елементи до досконалості. Якщо ваша пара опирається на два з них, — це теж свідчить про досить міцні стосунки. Така любовна математика допоможе краще зорієнтуватися.

Якщо ж точка опори лише одна, збудувати надійні взаємини може бути складно. Як правило, такі стосунки мають шанс бути драматичними, з емоційними гірками, де ми то сходимося, то розходимося; і разом не можемо, й окремо нам погано. Безперечно, визнати, що в парі сильна лише одна ланка, непросто. Але це важливо зробити хоча б для того, щоби визначитися, чи хочете ви продовжувати в цьому ж дусі, чи можливо та доцільно підтягувати інші сфери.

Чого точно не варто робити, то це обмежувати свій вибір, ставлячи питання: секс чи кохання? Нехай у вашій парі буде й те, й інше. Коли між партнерами є достатньо емоційної близькості, то і їхнє сексуальне життя буде яскравішим. Це працює в обидві сторони, бо й гарний секс сприяє глибшому емоційному зв’язку, підсилюючи почуття.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.