Падіння кабіни ліфта в одному із будинків Франківська: постраждалі відкидають версію про перевантаження (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

В Івано-Франківську половина ліфтів, а це близько семи сотень, потребують заміни чи ремонту. Термін їхньої експлуатації завершився.

Про це повідомив директор міського Департаменту житлово-комунальної політики і благоустрою Михайло Смушак, пише Голос.if.ua з посиланням на Суспільне.

Ліфтом у будинку під номером 30, що на вулиці Івасюка, щодня користується сім’я Ольги Дяченко. Минулого тижня вона разом із чоловіком та собакою їхали із сьомого поверху. Проте, каже, проїхавши декілька секунд, ліфт почало трусити, а згодом він стрімко помчав донизу.

“Я фільмів і передач різних надивилася – думала, що все, кінець. Бачила, що чоловік нервує. І все, попрощалася з життям, але добре, що світло не вимкнулося і телефонний зв’язок був”, – розповідає Ольга Дяченко.

Жінка зателефонувала своїй доньці та сусідці. Вони викликали аварійну службу “Теплого дому” – управляючої компанії будинку.

Донька Ольги Наталія Дяченко розповідає, що чекати на ліфтера довелося довго. Загалом, батьки провели у ліфті близько години. Каже, що в комунальному підприємстві “Теплий дім” їй повідомили, що ситуація трапилася через перенавантаження, оскільки у ліфті було три людини та собака. Дівчина каже, що це не так.

“Сказали, що ліфтер бачив три людини. Хоча він взагалі на другому поверсі відкривав, а батьки виходили на першому. Як він побачив трьох людей, я не розумію. Про ніяке перенавантаження не може взагалі іти мова”, – каже Наталія Дяченко.

Половина ліфтів у Франківську потребують заміни чи ремонту

За роботу ліфтів у комунальному підприємстві “Теплий дім” відповідає інженер Ростислав Котович. Він розповідає, що ситуація, у яку потрапила сім’я Дяченків – нетипова. Ліфт потрапив на спеціальні уловлювачі – це спрацювала система безпеки. І механізм екстрено загальмував.

За словами Ростислава Котовича, є кілька причин, чому так трапилося:

“Може бути: а) перевантаження ліфта, б) розхитування кабіни, в) поштовх, г) перебільшення швидкості. Ми не можемо стверджувати про кількість людей, які там були. Але, виходячи із цих чотирьох випадків, – це, скоріш за все, людський фактор”.

Ростислав Котович показав кореспондентам Суспільного експертизу державного підприємства “Карпатський експертно-технічний центр Держпраці” стосовно ліфта у будинку на Івасюка, 30. Відповідно до документів, стан ліфта є задовільним, а його експлуатацію продовжили до 2023-го року.

Половина ліфтів у Франківську потребують заміни чи ремонту

Правила користування цим ліфтом, його вантажопідйомність, а також номер аварійної служби вказано лише на одній табличці. Вона знаходиться на останньому, дев’ятому поверсі. На інших поверхах будинку такої інформації кореспонденти не побачили.

Загалом, в Івано-Франківську є понад 1400 ліфтів. За словами директора міського Департаменту житлово-комунальної політики і благоустрою Михайла Смушака, у половини з них вийшов експлуатаційний термін. Усі вони потребують заміни чи капітального ремонту, проте в міському бюджеті таких грошей нема. Тому терміни експлуатації ліфтів продовжують, проводячи експертизу.

“Рішення про проведення поточного чи капітального ремонту приймається зборами власників будинків. Зрозуміло, що грошей на це люди не мають. Тому виходимо з того, що є. Ми повинні мінімальними ресурсами проводити техогляди, експертні обстеження, усувати недоліки”, – розповів Михайло Смушак.

Автор: Василь Скрипка

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.