Ветерани збирають гроші на реабілітацію прикарпатському бійцеві, що підірвався на міні у Водяному

Здоров'я, Новини

Десятого липня 23-річному прикарпатцю Артуру Хлопеку, який наприкінці червня в зоні ООС підірвався на міні та втратив ногу, зробили третю операцію.

Про це кореспондентам Суспільного повідомив побратим бійця Віталій Болехівський, пише Голос.if.ua.

Поки лікарі у харківському госпіталі борються за його здоров’я, ветерани у Франківську виборюють житло для юнака.

Артур Хлопек – сирота. Два місяці тому через хворобу втратив брата. Обоє хлопців – вихідці Тлумацького інтернату. За словами Віталія Болехівського, у нього не залишилося рідних, тільки побратими.

Втратив ногу, але неFacebook/Артур Хлопек

Прикарпатському бійцеві, що підірвався на міні у Водяному, збирають гроші на реабілітацію

Міна, госпіталь, операція

Артур служить у восьмому батальйоні 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади. На Сході хлопець воює понад чотири роки.

28-го червня, 23-річний Артур Хлопек підірвався на міні. Це сталося біля села Водяне на Маріупольському напрямку.

“Мені зателефонували і сказали, що Артур підірвався на міні. Йому відірвало 28 сантиметрів ноги і покалічило пальці на руці. Він сам ніколи б не подзвонив”, – каже Віталій Болехівський.

Нині хлопець у харківському госпіталі. Йому вже зробили дві операції, сьогодні проведуть ще одну.

Лікарі сказали, що стан важкий. Зараз вони намагаються врятувати руку і ногу, щоб згодом можна було поставити нормальний протез”,- розповідає побратим.

Втратив ногу, але не втратив друзів

Віталій Болехівський розповідає, що чотири роки служив у 80-й десантно-штурмовій бригаді, а його брат – у восьмому батальйоні разом з Артуром. Приїхав до брата підтримати його, але він загинув. Тут і познайомився з Артуром, це було у 2017-му році.

“Познайомилися на Сході, стояли на сусідніх позиціях. Якось вийшли один на одного по рації, почали спілкуватися, потім побачилися та почали дружити”, – каже Віталій.

Втратив ногу, але неFacebook/Віталій Болехівський

Бійці так потоваришували, що Артур жив у нього, оскільки власного житла не має.

Щоб мав куди повернутися

Як тільки стало відомо, що Артур втратив ногу, прикарпатські ветерани ініціювали збір грошей на реабілітацію. Станом на сьогодні вдалося зібрати понад 100 тисяч гривень.

Зрозуміло, що держава дасть йому кошти, але ми хочемо зібрати йому, щоб міг пройти нормальну реабілітацію як повернеться”, – розповіли вони.

Також побратими вирішили зайнятися питанням житла, щоб хлопець мав куди повернутися.

За словами Віталія Болехівського, два дні вони оббивали пороги кабінетів обласних та міських чиновників, і вирішення питання зрушило з місця.

Втратив ногу, але неFacebook/Артур Хлопек

Прикарпатському бійцеві, що підірвався на міні у Водяному, збирають гроші на реабілітацію

За словами начальника відділу соціальної підтримки ветеранів та внутрішньо переміщених осіб в обласному департаменті соціальної політики Володимира Глизнера, Артур Хлопек – перший на чергу на житло від держави як сирота.

“Держава виділила йому певну суму, здається, трохи більше 300 тисяч, але цього не досить, щоб купити та облаштувати житло у Франківську. Вона не дуже значна, цих коштів не вистачить, щоб придбати житло у Франківську. Тож ми вирішили допомогти придбати йому житло та зробити ремонт”, – розповідає Володимир Глизнер.

За його словами, пішли в обласну раду та попросили виділити додаткові гроші: “Ми отримали позитивну відповідь. Заступники голови облради Василь Гладій та Сергій Басараб сказали, що винесуть на найближчу сесію обласної ради питання про дофінансування купівлі житла для Артура”.

Також Володимир Глизнер повідомив, що Артур Хлопек перебуває на квартирній черзі в Коломиї, але побратими хочуть придбати йому житло в Івано-Франківську: “В нього тут побратими та колеги, а там він нікого не має. Тут він матиме моральну підтримку”.

 

Не втрачає оптимізму

 

“Він завжди позитивний. Навіть зараз він усміхається і каже, що буде грати футбол з моєю донькою, бігати. Він далі на позитиві. Він ніколи не жаліється і не плачеться. Головне, що йому зараз потрібно – підтримка, щоб він мав куди повернутися … “, – каже Віталій Болехівський.

 

Втратив ногу, але неFacebook/Артур Хлопек

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.