Прикарпатцям на замітку: Депутати внесли новий законопроєкт про розмитнення євробля

Новини, Суспільство

Він може значно зменшити мито “євробляхерам” – до 0,75 євро за 1 куб. см об’єму двигуна авто. Цей законопроєкт №3704-1 зареєстровано як альтернативний до вже існуючих трьох.

Таким чином в Україні через можливий перегляд народними депутатами механізму розрахунку ввізного мита та акцизу можуть різко подорожчати нові й подешевшати старі автомобілі, пише Голос.if.uа з посиланням на Галичину.

Якщо його ухвалять, то буде встановлено такі податки при ввезенні автомобілів (як нових, так і б/у):

  • акциз на всі транспортні засоби – 0,1 євро за кожен куб. см об’єму двигуна, незалежно від віку транспорту. Наприклад, для авто з двигуном 1,5 л акцизний податок складе 150 євро, а з об’ємом 3 л – 300 євро;
  • ввізне мито – 0,75 євро за куб. см, для авто з двигуном 1,5 л мито складатиме 1125 євро, для 3 л двигуна – 2250 євро.

На думку авторів законопроєкту, такі зміни дадуть змогу більш чітко розраховувати нарахування до дохідної частини Держбюджету і зупинять численні корупційні схеми при розмитненні моторних транспортних засобів.

“Прийняття законопроєкту запровадить спрощену систему оподаткування транспортних засобів товарної позиції 8703, створить правові та економічні умови для реєстрації раніше ввезених на митну територію України автомобілів на іноземній реєстрації, і, як наслідок, знизить рівень соціальної напруги стосовно цього питання”, – йдеться у пояснювальній записці до документу.

На сьогодні акциз залежить від типу двигуна, його об’єму та віку автомобіля. А мито складає від 3 до 12% від заявленої імпортером вартості авто.

Запропоновані зміни, на думку експертів, неминуче призведуть до подорожчання передусім нових транспортних засобів для українців.

“Сьогодні в середньому мито на популярні нові авто становить 5% від вартості авто (350-1000 євро). Пропонується брати мито 0,75 євро за 1 куб. см об’єму двигуна авто, тобто 900-2 – 250 євро на авто 1,2-3 л. Сьогодні акциз на нові авто становить 50-200 євро. Запропоновано брати акциз 0,1 євро за 1 куб. см об’єму двигуна (120-300 євро на авто 1,2-3 л). Якщо законопроєкт приймуть, то нові автомобілі в Україні подорожчають на 1 000-1 500 тис. євро”, – вирахував директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко.

Новий законопроєкт було зареєстровано як альтернативний до вже існуючих трьох (№ 3704, 3705 і 3706), які було розроблено за участю власників авто на іноземній реєстрації. Цими документами, на відміну від нового, альтернативного, акцизний податок пропонується взагалі прибрати.

“Законопроєкт (№ 3704-1) – альтернативний, тому шансів на його прийняття мало. Почекаємо, який з них буде рекомендувати профільний комітет парламенту”, – заявив керівник проєкту “Авто 24” Сергій Матусяк.

Разом з цим експерт додав, що питання прив’язки податків до обсягу двигуна обговорюється вже давно – він найменш корупційний (немає величин, які можна змінювати – митної вартості, наприклад) і простий у розрахунках (немає складних формул, як зараз).

Це перший проєкт, в якому зберігся акциз і змінено схему нарахування мита – з адвалорної на специфічну.

“Такий підхід нетиповий для розмитнення автомобілів в нашій країні, але іноді застосовується в інших країнах. Згідно йому, немає різниці у віці автомобіля, типі двигуна, мито залежить тільки від об’єму двигуна. Тобто якщо на нові автомобілі мито і підвищиться (але не суттєво), то на б/у знизиться, оскільки немає коефіцієнта віку, як зараз)”, – каже С. Матусяк.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.