Призер Олімпійських ігор Євген Аржанов побачив у Калуші “другого юного Аржанова” (фото)

Новини, Суспільство

Приємною несподіванкою для юних калуських атлетів, з якими на стадіоні «Хімік» займалася тренер-викладач ДЮСШ управління освіти Калуської міськради Марта Ханенків, стало те, що до них минулого тижня на тренування завітав славнозвісний легкоатлет Євген Аржанов, про це інформує Голос.if.uа з посиланням на “Нафтохімік-Калуш”.

72-річний Євген Аржанов — перший калушанин, який став призером Олімпійських ігор (в 1968 році в Мехіко здобув «бронзу», а в 1972 році — «срібло» з бігу на 800 м). Він приїжджав до рідного міста у справах і не міг не прийти до нинішнього молодого покоління легкоатлетів Калуша, бо постійно цікавиться їхніми виступами на змаганнях різних рівнів та тішиться здобутками земляків.

Євген Аржанов тепер не так часто навідується зі столиці України до Калуша, як це робив раніше, коли тут проживала його мама — учасниця Другої світової війти Марія Аржанова. На жаль, вона уже відійшла у вічність. Однак спогади про Калуш у нього завжди найприємніші, адже тут народився, навчався в ЗОШ №2 і хіміко-технологічному технікумі, відбулося його становлення як спортсмена. Поділився ними Євген Аржанов і з юними калуськими легкоатлетами, яких зацікавив життєпис триразового чемпіона Європи та дворазового призера Олімпійських ігор.

“Дуже добре, що Євген Олександрович поспілкувався з нашими юними бігунами й скороходами, розповів їм, як у дитячі та юнацькі роки займався і баскетболом, і футболом, захоплювався плаванням і ходьбою на лижах, але в легку атлетику подався аж тоді, коли вже навчався в технікумі. Та саме в цьому виді спорту за порівняно недовгий період зумів досягти олімпійських висот. Тому ніколи не потрібно падати духом і розчаровуватися при невдачах на змаганнях”, —  зазначає тренер-викладач з легкої атлетики ДЮСШ Микола Шевчук.

На стадіоні «Хімік» в той день також займалися одні з найкращих калуських атлетів — майстри спорту України, члени національної збірної країни Тарас Шинкар і скороходка Ганна Шевчук. З ними Євген Аржанов також поспілкувався, дав їм свої перевірені на власному досвіді настанови, як заспокоїтися перед стартом, не боятися суперників, бо в цьому стані всі судини звужуються і людина не може швидко бігти чи йти.

Тренер Микола Шевчук розповів про новачка Владислава Оленюка, який також познайомився з Євгеном Аржановим:

“Він закінчив 9-ий клас Калуського ліцею №10, є відмінником навчання, досі ніколи жодним видом спорту не займався. Одного дня цей 15-річний і достатньо високого зросту хлопчина прийшов на стадіон «Хімік» зі своїм однокласникомТарасом Маланчуком, який займається легкою атлетикою в нашій ДЮСШ. Владислав тоді теж переодягнувся у спортивну форму, вийшов на бігову доріжку й окремо від групи наших вихованців собі бігав. Ми з Мартою звернули на нього увагу, запросили приєднатися до бігунів ДЮСШ і взяти участь у занятті. Потім організували контрольний забіг на 400 метрів. Владислав подолав 400 м за 1 хв. 01 сек. Це дуже хороший результат як для 15-річного юнака, який взагалі вперше в житті у змагальному режимі пробіг 400 метрів. Євген Аржанов уже в старшому віці, ніж він, перший раз у забігу на 400 м фінішував з результатом 1 хв. 03 сек. Приємно, що Євген Олександрович теж побачив у цьому хлопчині великий потенціал, поспілкувався з ним і сфотографувався на пам’ять. Владислав ще вагається, чи відвідувати йому ДЮСШ та продовжувати займатися легкою атлетикоюам. Євген Аражанов же зазначив, що побачив у Калуші другого юного Аржанова”.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.