Експерт розповіла про причини повені на Прикарпатті (фото)

Новини, Суспільство

Дерева не змогли б стримати воду.

Вирубка лісу в Україні не є причиною виникнення масштабної повені на Прикарпатті. Про це розповіла керуюча директорка міжнародної неурядової екологічної організації 350.org у країнах Східної Європи, Центральної Азії та Кавказу Світлана Романко в інтерв’ю для видання “Апостроф“, пише Голос.if.uа .

Вона зазначила, що ліси дійсно поглинають вологу і можуть перешкоджати виникненню потопів. Проте цього разу мова йде про нетипову ситуацію для даного регіону, тому дерева ніяк не змогли б стримати таку кількість води.

“Місячна норма опадів випала за три дні червня. Ліси, навіть якщо б їх не вирубали, все одно не втримали б таку кількість води, і паводок був би неминучий”, – підкреслила Романко.

Експерт додала, що перед повінню були зруйновані дороги і дамби в Микулиничі, Татарові, Ворохті та Яблуниці, які знаходяться на території Карпатського національного парку, де не проводиться вирубка лісів.

Головною причиною виникнення масштабного потопу Світлана Романко вважає зміни кліматичних умов на всій планеті.

Вона додала, що в даний момент через діяльність людства, в атмосфері утворилася велика кількість водню (СО2), який викликає парниковий ефект, що веде до зміни клімату. За даними вчених з Канади, в наш час, показник вмісту цієї речовини максимальний за останні 23 мільйони років.

“На даний момент вміст вуглецю є рекордним. Науковою мовою – 412 частинок на мільйон. Або більш зрозуміло – 412 мл вуглецю в кубометрі повітря. Це критично, оскільки придатним для життя вважається рівень у 350 мл вуглецю в кубометрі повітря” – заявила експерт.

Романко підкреслила, що через танення льодовиків виникають болота з яких метан виходить в атмосферу, що лише посилює негативну кліматичну ситуацію в світі.

“Людство стрімко рухається до точки неповернення. Протягом року-двох відбуваються кліматичні зміни, на які раніше було б десятки, сотні років. Це загострює також політичну, соціальну та економічну ситуацію в багатьох країнах світу”, – додала Романко.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.