Масштаби шокують: На Прикарпатті рахують збитки від руйнівної повені (відео)

Новини, Суспільство

Вода в річках потроху спадає. Однак досі підтоплені понад три тисячі будинків. Чотирнадцять поселень відрізані від світу, оскільки зруйновані кілометри автошляхів.

І хоча зараз дощів немає – розслаблятися, схоже, зарано. Через сильну зливу напередодні розлилася річка Розсіч, пише Голос.if.ua з посиланням на Подробиці.

Бурхлива вода порозмивала береги, вийшла на вулиці й підтопила село Битків. І знову в області оголосили штормове попередження – “жовтий” рівень небезпеки. Очікують на грози, град і шквальний вітер.

Наслідки стихії ліквідують усіма можливими силами: залучена техніка, авіація, Нацгвардія та рятувальники з інших регіонів. Намагаються підраховувати уже й збитки.

Пекельні два тижні для Прикарпаття. Почалось усе в гірських районах. Щодня стихія набирала сили, поки не накрила всю Івано-Франківську область.

Масштаби завданих збитків шокують: 260 підтоплених сіл та містечок, 13 тисяч будинків і городів. 122 зруйновані мости, ще 200 – пошкоджені. 79 кілометрів берегоукріплень, 400 автодоріг – все змило водою.

Затоплено п’ять тисяч криниць – в області гостра проблема з питною водою. Збитки оцінюють у два з половиною мільярди гривень, і це не остаточні підрахунки.

Віталій Федорів, голова Івано-Франківської ОДА:

Потрібно дочекатися завершення стихії, для того щоб був доступ до тих всіх об’єктів, які зазнали пошкодження. Ця процедура оцінки триває приблизно до тижня.

Дивіться, все залило, всі кури всі пішли. Курчата – я так пильнувала – все пішло, все поплило.

У Марії Галюк затоплено все: город, подвір’я, і що найгірше – будинок. Вода з місцевого потічка хлинула так раптово, що жінка сама ледь встигла забігти в хату.

Марія Галюк, жителька села Єзупіль:

Думаю, вже город – чорт з ним, бо не здохну, город ,байка,-  аби лише не було в хаті. Подивіться всюди – то все повідставало.

Нині навести лад в обійсті допомагають родичі та сусіди.

Хто міг – той помагав. Дай їм Боженько здоров’я.

Жителі Єзуполя кажуть: їх підтоплює не вперше. Але такої масштабної повені не пригадують. У воді – понад 100 будинків і майже півтисячі городів. У селищній раді грошей на ліквідацію збитків немає. Селяни сподіваються на допомогу держави.

Ганна Кушнір, Єзупільський селищний голова:

Будемо “актувати” все до найменшої дрібниці. Будемо звертатися в райдержадміністрацію, в облдержадміністрацію. Думаю органи влади будуть реагувати на це.

На державну компенсацію розраховують і в селі Підпечери. Велика вода зруйнувала тут дороги, затоплено чотири сотні садиб.

Андрій Семенін, житель села Підпечери:

Якщо комісія вирішить, скільки вони дадуть, – буду вдячний. Вирішать, що нічого не дадуть – друге вдячний, замовлю бульдозер зрівняю все з лицем землі. Та й все.

Тим, хто втратив житло, влада пообіцяла відновити його чи надати нове. А от щодо матеріальної компенсації за втрачене майно – скільки і хто отримає? – наразі, не зрозуміло.

Віталій Федорів, голова Івано-Франківської ОДА:

Щодо відшкодувань населенню – буде вживати заходів щодо надання такої одноразової матеріальної допомоги через органи соціального захисту. Це мова буде йти про малозабезпечені сім’ї і сім’ї, які мають пільги на отримання, які у важкому матеріальному становищі. Практика показує, що це сума коливається від 3 до 5 тисяч гривень.

Галина Косюк, жителька селища Ланчин:

Це такий мізер, це капля в морі, це навіть не може зрівноважити це лихо з цими капельками – це копійка.

Тож люди розраховують передусім на власні сили. У багатьох селах і містечках об’єдналися й самотужки почали відновлювати зруйновану інфраструктуру.

Допомогти подолати наслідки негоди в українських Карпатах уже пообіцяли Сполучені Штати та Угорщина. США готові виділити 100 тисяч доларів. А от угорці допомагатимуть людьми – у західні області направлять інженерний батальйон “Тиса” – його солдати спеціалізуються саме на подоланні наслідків стихійних лих. Про це написав у Facebook міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

Україна також звернулася по допомогу до НАТО та Європейського Союзу. Просить, зокрема, матеріали і спеціальне обладнання: рятувальні жилети, шоломи, надувні човни та насоси.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.