Франківський скульптор виготовляє пам’ятник Папі Івану Павлу ІІ (відео)

Новини, Суспільство

Пам’ятник з нагоди 19-ї річниці візиту Папи в Україну виготовляє франківський скульптор Данило Книшук. Чоловік створив модель монумента Івану Павлу ІІ з гіпсу за власні гроші.

Перед тим, як взятися за роботу, переглянув більше 100 пам’ятників цьому святому, пише Голос.if.ua з посиланням Суспільне.

“Вони всі відображають Івана Павла ІІ як Папу, очільника римо-католицької церкви, Ватикану. В 2014-му році конкурс був оголошений. Він ніби як святий уже був. Його треба було переосмислювати і в скульптурі. Мені довелося вивчити ці всі пам’ятники, які були створені, щоб не повторюватися, навіть і ще дослідити всі пам’ятники святим, які були створені”, – каже Данило Книшук.

Іван Павло ІІ зображений усміхненим, у руках у нього папський хрест. Є ще деталі, зокрема, релігійні атрибути, які будуть дороблені в місці спорудження самого монументу. У гіпсі вони можуть зруйнуватися, бо крихкі. Висота монумента – 3 метри.

Данило Книшук каже, що намагався створити такий монумент, щоб показати, наскільки Папа був відкритий до людей.

“Щоб можна було до нього навіть доторкнутися, підійти. І тому він іде ніби до людей. От всі, хто його знають, кажуть, що він був на рівні постійно. Оця його простота і розуміння людей”, – каже скульптор.

Батько Данила Михайло Книшук також скульптор. Розповідає, що гордиться роботами свого сина. Каже, що пам’ятник Івану Павлу ІІ дуже реалістичний: “Пластика, як він це відтворив, одежу, як вона гарно лежить на фігурі. Відтворив характер його, навіть мікродеталі”.

Готову роботу у гіпсі бачив настоятель храму Христа Царя Римо-католицької церкви Владислав Іващак.

“Досить така цікава скульптура. Також, якщо йдеться про саме лице Папи, то також дуже гарно відображене. Напевно, ще бракує якихось деталей, про які я розмовляв також з скульптором, але це такий винятковий проєкт і цікавий, якого я ще не зустрічав”, – розповідає Владислав Іващак.

Пам’ятник мали б поставити у сквері Івана-Павла ІІ.

За словами тимчасового виконувача обов’язків головного архітектора міста Артура Прокіпчука, грошей на встановлення пам’ятника сьогодні немає. Проте сквер, де його планують розмістити, облаштували ще декілька років тому.

“Історія спорудження почалася ще у 2013-му році, коли було оголошено про конкурс. Він проходив в три етапи. Переміг – Данило Книшук. І на тому, власне, все завершилося. Дальше не підписувався договір на встановлення. Наразі не підписаний кошторис на встановлення пам’ятника зі скульптором. І не погоджено із міською владою”, – каже Артур Прокіпчук.

Чиновник вважає, що пам’ятник зараз не на часі, оскільки в області повені та спалахи коронавірусу.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.