Як відео з ферми в Снятині змінило закони Нью-Йорка (відео)

Відео-новини, Новини

“Роби, що маєш, і будь, що буде”, – певно, саме цим принципом керувався хлопець, що десь рік тому влаштувався на ферму з виробництва фуа-гра в маленькому містечку Снятин Івано-Франківської області. 

Місяць він таємно знімав свої робочі будні.

А опісля анонімно передав матеріали зоозахисній організації “Відкриті клітки Україна”, яка їх опублікувала, про це інформує Голос.if.ua з посиланням на  УП.

Ці кадри сколихнули світ, призвели до нового закону в Нью-Йорку, мітингів та відмови від фуа-гра у багатьох ресторанах Данії та Великої Британії. Фабрика, на якій відбувались зйомки.

Та чи завжди кадри жорстокості з ферм аж так впливають на громадськість і чому це спрацювало з фуа-гра?

Якщо пересічний українець не одразу може сказати, що таке фуа-гра і чим її виробництво відрізняється від інших птахоферм, то у західному світі вже багато років йдуть війни між зоозахисниками та гурманами.

Перші домагаються, часто успішно, визнання гаважного методу годування жорстоким і таким, що має бути забороненим.

Останні не бачать нічого кримінального у насильницькому годуванні: це коли гусці чи качці двічі на день три тижні підряд встромляють трубку у горло і засипають туди зерно.

Пташина печінка від такої “дієти” збільшується у 7-10 разів. Це і є фуа-гра, з французької “foie gras”  жирна печінка.

У Франції цей “делікатес” став навіть частиною культурної й гастрономічної спадщини. Проте у переважній більшості європейських країн заборонене виготовлення, а подекуди, як от і Індії та штаті Каліфорнія, і продаж фуа-гра.

Тож тема ця для Європи не нова і навіть трохи затерта.

Була. До публікації відео зі снятинської фабрики. На ньому огидне все: цинічне відношення персоналу до птахів, брудні клітки, хворі птахи, які захлинаються у власному блювотинні, трупи, які скидають на купу.

І з таких місць експортується фуа-гра у найфешенебельніші ресторани світу. У дорогого делікатесу на тарілці  непристойно брудне минуле.

Цивілізоване західне суспільство більше не може просто відвернути погляд, “не помітити” жорстокість. Гуманність  вимога до влади, і це як заслуга, так і зброя їхніх активістів.

Тоді, коли в Україні жменька “зелених” лобістів лише набирає сили у боротьбі з бізнес-монстрами (які, звісно, мають підтримку влади та часто і є владою), розвинуті країни готові змінюватись під натиском зоозахисту.

До того ж, озброївшись підтримкою медіа, зокрема таких впливових видань, як The Independent, які не оминули увагою розслідування в Україні.

Нью-йоркська організація Voters for animals rights (VFAR, “Виборці за права тварин”) займається виключно політичним захистом тварин та лобіюванням їхніх інтересів.

Президентка VFAR Еллі Фельнман Тейлор у своєму зверненні до українських депутатів розповідає, як вони показали відео зі снятинської фабрики у міській раді Нью-Йорка.

Тамтешні депутати погодились, що ця практика занадто жорстока, взяли й заборонили фуа-гра. Яке подають у близько тисячі (!) ресторанів Великого Яблука.

Депутатка Карліна Рівера, палка захисниця прав тварин, назвала цю заборону історичною.

“Давайте будемо чесні – насильницьке годування – негуманна практика, це очевидно“,  заявила політикиня.

За закриттям останньої на той час фуа-гра ферми в Україні та нью-йоркською забороною слідували протести в інших країнах.

Деякі відомі британські ресторани припинили продаж фуа-гра після перегляду відео.

Інші можуть піти тим же шляхом під тиском активістів.

“Важко повірити, що фуа-гра взагалі існує”,  коментує генеральний директор “Відкритих кліток” у Великій Британії Коннор Джексон.

Примусово годувати тварин, поки їхня печінка не набрякне в 10 разів – просто варварство“.

Ми в захваті від того, що компанія (мається на увазі агрохолдинг MХП – власник снятинської птахофабрики) вирішила виступити проти непотрібних страждань, закривши ферму.

Будь-які ресторани Великої Британії, які ще подають фуа-гра, будуть змушені подивитися правді у вічі: жорстокість до тварин – це погана справа“.

Британські політики та активісти також говорять про повну заборону продажу фуа-гра після виходу з ЄС.

“Будучи членом єдиного європейського ринку, складно заборонити імпорт фуа-гра з Франції.  Але Брексіт, не зважаючи на багато недоліків, дає можливість закрити кордони для цієї “негуманної та архаїчної” торгівлі“, – каже Еліза Аллен, голова Peta UK.

У Данії, батьківщині організації Anima International, частиною якої є ГО “Відкриті клітки Україна”, під тиском мітингарів (на титульному фото саме цей мітинг – ред.)понад 150 ресторанів один за одним вже відмовились від продажу фуа-гра.

А що ж в Україні?

Деякі прогресивні ресторани прибрали фуа-гра з меню, як і їхні закордонні колеги. Але поки продаж та навіть виготовлення фуа-гра  легальне.

Щоб примусове годування визнали жорстоким поводженням з тваринами, розробили законопроєкт 2802, який на цьому тижні має розглянути Верховна рада.

Сподіваємось, політики таки спроможуться його прийняти й, тим самим, привести українське законодавство у відповідність нормам Європейського Союзу, у який ми всі так прагнемо потрапити.

Олена Баран, активістка ГО “Відкриті клітки Україна”, спеціально для УП.Життя

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.