ТОП-8 музеїв Івано-Франківська, які мають чим здивувати (відео+фото)

Відео-новини, Туризм

Івано-Франківськ. Таке знайоме і рідне місто для багатьох з нас. А тепер закрийте очі і уявіть, що по стометрівці пропливає велетенська акула Мегалодон, розминувшись біля Вічевого майдану з гігантським китом. Так, колись на нашій території було море, а рештки стародавнього морського світу зберігаються в одному з музеїв міста.

Тепер пройдімося вулицею Шевченка до Ратуші. Правда, жодних слідів масштабної пожежі в Станиславові 1868 року? Тоді палав весь центр міста, згоріло 260 будинків. Після цього прийняли рішення про створення пожежних загонів. А тепер можна побачити в натуральну величину експонат кінно-бочкового ходу, який був на озброєнні пожежних міста Станіславова.

А ще в Івано-Франківську зберігаються місцеві скульптури, які були на виставці в одному з головних музеїв світу – Луврі.

Це лише маленька частина нашої багатої історії, яка зосереджена в музеях Івано-Франківська.Про це пише Голос.if.ua з посиланням на  Версії , які зібрали для вас найцікаві  Гайда на екскурсію!

ТОП-8 музеїв Івано-Франківська

  1. Обласний краєзнавчий музей в Івано-Франківську (вулиця Галицька, 4А)

Про що мовчать скелети у шафі Івано-Франківського краєзнавчого ...

Музей був заснований у 1939 році. Там більше 110 тисяч експонатів. Мандрівку музеєм розпочинають з відділу природи. Ви знали, що наш край протягом мільйонів років був морським дном? Скам’янілі рештки, відбитки на каменях різних організмів, які існували у девонському, юрському, крейдовому періодах. Там є відбитки скелету дводишної риби, маленького іхтіозавра та шмат скам’янілого дерева, який пролежав в землі багато мільйонів років.

25 мільйонів років тому сформувалися гірські хребти Карпат, а на решті території нашого краю було море, де жили велетенські акули Мегалодони. Зуби цих створінь є у колекції музею, а також ребро та хребці кита.

Ще у музеї є рештки велетенських тварин, які жили на Прикарпатті у період зледеніння. Уявіть собі, що колись тут були мамонти, бізони, великі олені, носороги.

Івано-Франківський краєзнавчий музей-Музейне Коло Прикарпаття

Є у музеї відділ історії, де зібрані найдавніші знахідки нашого краю. Перші знаряддя праці, зброя для плювання на диких тварин. Посуд, якому близько 7 тисяч років. Трипільська культура представлена різноманіттям глиняних статуеток людського тіла, які вважалися символами родючості. У наступній експозиції можна побачити кузню, де зібрані знаряддя праці і вироби ковалів. Унікальною є залізна рукавиця, яка була рекламою такої майстерні.

Є виняткові археологічні знахідки доби Галицько-Волинського князівства – знаряддя праці, прикраси і культові речі, які є свідками того, яким було життя на наших землях в ті далекі часи. Є у музеї справжній саркофаг, в якому був похований Галицький князь Ярослав Осмомисл, нащадок роду Рюриковичів, які багато століть княжили на українських землях.

Цікавим є зал історії Івано-Франківська. Макет міста-військової фортеці теж приваблює відвідувачів. Також – військові обладунки і зброя та речі побуту містян того періоду.

В Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї буде нова ...

У інших залах зібраний святковий та традиційний одяг етнографічних груп Прикарпаття. Вражає, що майже всі елементи одягу виготовлені в домашніх умовах. Вони стали предметами мистецтва, бо виконані дуже майстерно. Для кожного регіону характерний свій крій шиття, кольорова гама, орнаментика. Серед предметів побуту – різьблені дерев’яні вироби, вироби з художньою обробкою шкіри, металу.

«Окрасою нашої експозиції є кахлі, виготовлені Олексою Бахматюком. Цей майстер гончарної справи став відомий не лише в Україні, а й у всій Австрійській імперії. Навіть, кажуть, що в палаці самого Цісаря була піч, кахлі до якої замовили у Бахматюка», – розповідають у музеї.

Музей мистецтв Прикарпаття в Івано-Франківську (майдан Шептицького, 8)

Заснований в 1980 році музей відкрив експозицію у найдавнішій архітектурній пам’ятці Івано-Франківська – колишньому колегіальному костелі, який був збудований у 1703 році коштом засновника нашого міста, тодішнього власника Андрія Потоцького. В експозиції музею представлені окремі поліхромні скульптури, які свого часу були частиною розкішних вівтарів храму. Залишилися неушкодженими балдахіни нічних ліхтарів. Сплетіння стелі храму прикрашають орнаментальні під бароко мотиви. Вони оточують оригінальні композиції на євангельські теми. В радянський час розписи були вкриті побілкою, а розчищені – на початку 90 років минулого століття.

Там розкажуть і покажуть сакральне мистецтво Галичини 15-19 століть, зарубіжне мистецтво різних часових періодів та українське образотворче й декоративно-прикладне мистецтво. Колекція творів сакральної тематики є однією із найбагатших у регіоні. Найдавнішим твором колекції сакрального мистецтва музею є ікона Святої Маргарити, датована серединою 15 століття. Найдавнішими творами іконопису Галичини є Богородиця Одигітрія, датована 2 половиною 16 століття та розп’яття Христове, яке увінчувало іконостас в середині 16 століття.

Родзинкою експозиції музею мистецтв Прикарпаття є 5 скульптур всесвітньо відомого майстра Йогана Пінзеля, якого називають українським Мікеланджело. Вони походять з костелу місіонерів міста Городенки. Три ангелика були свого часу декоративним оздобленням вівтаря храму. А у 2012-13 роках подорожували до одного з головних музеїв світу – Лувру.

Історико-меморіальний музей імені Олекси Довбуша в Івано-Франківську (вул. І. Мазепи, 1)

Створений музей у 1995 році, як громадський музей. Через два роки він став державним. Левова частка експозицій – це власні експонати академіка Володимира Грабовецького, який став засновником цього музею і 20 років був його директором. У музеї розповідають про Галицько-Волинське князівство, повстання Мухи, Запорізьку Січ та Хмельниччину, про опришківський рух, Олексу Довбуша й повстанські рухи на Західній Україні. Хто такі опришки? Як вільнолюбні українці не корилися кріпацтву? Та як насправді виглядав Олекса Довбуш? Про це все можна дізнатися у цьому музеї. Там також є точний макет старовинної космацької церкви, яку називали довбушевою.

«Щоб потрапити в загін Олекси Довбуша потрібно було пройти декілька випробувань. Одне із них – треба було поставити руку на зрізаний пень і Олекса Довбуш бив сокирою між пальці. В той час чоловік не повинен був забрати руку. Після цього його приймали в опришківський загін, де він складав присягу: «Я присягаю вам дєдику на цей топір і вам легені-братики. Ніколи не викажу, хоч би мене мучили, четвертували і палили в панській катівні. А коли б не дотримав присяги – хай мене не омине топір і ця опришківська зброя на землі та під землею!», – розповідають у музеї.

Ще там можна побачити справжній опришківський та гуцульський стрій 17-18 століть. Довбушевий топір макет та рукоятку справжнього пістоля тої доби, тобівку, в який носили гроші, пояс, черес й інші опришківські реквізити.

Музей визвольної боротьби імені С. Бандери в Івано-Франківську (вул. Генерала Тарнавського, 22)

Музей створений для того, щоб висвітлювати визвольну боротьбу українського народу від найдавніших часів Київської Русі і мають на меті висвітлювати аж до сьогодення – до історії Революції Гідності та подій на Сході України.

Тут є все про історію Першої світової війни, визвольних змагань, створення УНР і ЗУНР та про ОУН-УПА.

У експозиції представлений Маніфест часів Першої світової війни, на який відгукнулося 28 тисяч молодих людей. В той час вперше до військ в українській історії пішли воювати жінки. Софія Галечко і Олена Степанів, які були в лавах Січових стрільців, брали участь у багатьох боях, здобували медалі «За хоробрість».

Відвідувачі можуть побачити оригінальну зброю того віку – шаблю та гвинтівку, однострій тогочасних воїнів. Прапор українського січового стрілецтва.

У музеї є багато оригінальних речей людей, розстріляних під час політичних репресій. Також є прапор, на якому в 1942 році присягали члени ОУН Надвірнянського та Ланчинського районів. Зібрана чимала колекція нагород тих часів, зокрема, за бойові заслуги УПА.

Цікавими є макети криївки та бункеру, які маскувалися під хатами. Відвідувачам розкажуть, як жили воїни УПА в ті часи і покажуть трофейну зброю тих часів повстанців УПА.

«Героїчних випадків захисту території в минулому столітті досить багато. Ми маємо усвідомлювати те, що ці люди жертвували не тільки своїм життям, але і життям всіх своїх рідних. Абсолютно свідомо маючи на меті здобути українську державність, яку, на щастя, ми сьогодні маємо», – відзначають у музеї.

Музей родинних професій в Івано-Франківську (вул. Київська, 6А)

У перелік музею потрапило 150 фахів за останні двісті років. Були в родині свої пасічники й архітектори, ковалі і лікарі, будівельники і геологи, шахтарі і музиканти, а ще агрономи, зоотехніки, вчителі, садоводи, лісоруби, пекарі, кравці, пожежники, кіномеханіки, фотографи.

«Я давно мріяв про музей. А створив його 15 років тому. Я був авіатором, в армії служив три роки механіком реактивного літака на якому возили атомні бомби. Їх не кидали, а перевозили для тренувань. Нині вже можна про це говорити», – розповідає власник музею.

У музеї є справжній кіноапарат. Адже, власник колись працював кіно-радіомеханіком.

«Без ваги колись господарки не було. Треба було важити і картоплю і, навіть, дитину, яка підростала» , – каже власник музею і демонструє польські ваги 1930-х років.

Є експонат-пристрій для смаження кавових зерен з Відня. Далі для смаженої кави потрібні млинки. Вони теж є в музеї ще довоєнних років.

Сім’я власника музею була робітничою, тому там представлені різні інструменти минулого століття. Є понад 300 замків (колідок) з ключами, багато з яких виготовляв батько власника музею.

Пожежний музей в Івано-Франківську (вул. Івана Франка, 6)

Івано-Франківськ: школярі відвідали виставку пожежно-рятувальної ...

Виставка працює з 1988 року. Там представлений в натуральну величину експонат кінно-бочкового ходу, який був на озброєнні пожежних міста Станіславова до 1924 року.

«У випадку пожежі, пожежні запрягали коней до кінно-бочкового хочу, одягали бойових одяг, каски, у вечірній час запалювали ліхтар та їхали під супровід дзвону до місця пожежі», – розповідають у музеї.

Там представлені різні кубки, медалі із спортивних досягнень команд пожежників. На виставці зберігається унікальна скульптура часів середньовіччя Святого Флоріана – покровителя та захисника від вогню та пожеж. Центральною експозицією зали історії пожежної служби є унікальна картина заслуженого художника України Миколи Варенні на якій зображено один із епізодів масштабної пожежі в Станиславові 1868 року. Пожежа тоді виникла на теперішній вулиці Шевченка, палав весь центр міста. Під час цієї пожежі згоріло 260 будинків.

Цікавинкою музею є діюча діаграма квартири до і після пожежі. На якій видно всі етапи від загоряння до гасіння вогню. А також є діаграма масштабного гасіння пожежі на станції Терновиця в Надвірнянському районі внаслідок зіткнення двох нафтоналивних потягів.

Обласний літературний музей Прикарпаття в Івано-Франківську (вул. Богдана Лепкого, 27)

Він є другим регіональним музеєм літератури на території України. Відкрито його 1986 року. Тут можна дізнатися все про розвиток писемності на території Прикарпаття, починаючи з 12 століття. У музеї є представлені писало стиль й фрагмент берестяної грамоти. Це свідчить про те, що наші люди вже в 12 столітті були освічені і використовували письмо. Далі експозиція розповідає про книгодрукування на Прикарпатті. Яскраво представлена Шевченкова доба та часи Франка. Розповідають про літературний процес від двох світових воєн й письменників ОУН-УПА до сьогодення.

  1. Музей Небесної Сотні в Івано-Франківську (вул. Євгена Коновальця, 46)

Це перший та єдиний музей Небесної Сотні по всій Україні. Відкрили його 11 вересня 2015 року. У музеї є масштабна діорама довжиною 27 метрів, де відтворено події всіх 97 днів, які відбувалися на Майдані. Автор Роман Бончук. Також у музеї є інсталяція самих барикад, які були встановлені в Києві під час акцій протесту. У музеї є фото протестів, Героїв Небесної Сотні та деякі їхні особисті речі.

Також є один із перших захисних жилетів, які, згуртувавшись, шили жінки з Івано-Франківська й області і передавали тим, хто їхав на Майдан. Також є привезений щит, який був прострелений на вулиці Грушевського. Є у музеї куток присвячений журналістам, на жаль, серед небесної сотні є два загиблі журналісти.

Музей – це місце, де можна одномоментно перенестися у будь-яку сторінку нашої історії. Вони й справді вміють подарувати справжню і сильну емоцію, треба тільки захотіти її пережити. Тож гайда у музеї! Лиш, поки карантин – не  забудьте про маски.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.