Поговоримо про токсикоз вагітних

Здоров'я, Новини

Вагітність – це особливий стан, через який проходить більшість жінок, про це інформує Голос.if.ua.

Оточуючі вважають вагітність прекрасною та захопливою, та тільки вагітні жінки усвідомлюють, через які випробування доводиться пройти під час вагітності.

Одним із найнеприємніших є токсикоз.

Токсикоз – сукупність симптомів, що виникають у більшості жінок на 3-4 тижні вагітності і тривають приблизно протягом усього першого триместру. Розрізняють раннній та пізній гестоз вагітних.

Кожна жінка – це унікальний організм, тому терміни, причини токсикозу можуть кардинально відрізнятися. Якщо спитати подруг чи рідних, то кожна історія про токсикоз та методи його подолання будуть відрізнятися від попередньої.

Чому виникає токсикоз?

Поява токсикозу пов’язана із пристосуванням організму жінки до виношування плоду. Грубо кажучи, відбувається перебудова гормональних і обмінних процесів і організм помилково вважає плід чимось чужим, не притаманним організму. Відповідно виникає реакція сильної інтоксикації з усіма класичними симптомами: нудота, блювання, запаморочення.

Сприяють виникненню токсикозу такі фактори:

  • гормональні порушення;
  • стрес і перевтома;
  • незбалансоване харчування;
  • шкідливі звички;
  • низька рухова активність та ін.

Варто зазначити, що у жінок, які тривало готувалися до вагітності і вели здоровий спосіб життя, ймовірність появи токсикозу значно нижча.

Як проявляється токсикоз?

Симптоми токсикозу можуть виникати у якості реакції на подразник. Цим подразником можуть бути смак раніше улюбленої страви, запах різних продуктів, диму, парфумів, навіть запах вашого чоловіка, що насправді не жарт. Деякі пацієнтки скаржаться на напад нудоти навіть від думки або вигляду якоїсь страви. Нудота може виникати від різкої зміни положення тіла (коли ви зранку різко встаєте з ліжка) або ж при підйомі сходами чи пересуванні у транспорті.

Жінки відмічають, що симптоми полегшуються, як тільки подразник усувається. А пік нудоти виникає у ранковий та вечірній час.

Парадоксально звучить, та під час вагітності смаки жінки кардинально змінюються. Смак улюбленого бургера викликає блювання, а від запаху улюбленого шампуню виникає сильне запаморочення.

Коли справи геть кепські, у жінки може виникнути сильне зневоднення, відраза до їжі, схуднення, гіподинамія, депресія. Тому не варто просто чекати, а одразу ж звернутися до лікаря!

Як боротися з токсикозом?

Мама, свекруха, подруги, блогери вже завалили порадами щодо того, як усунути токсикоз, чи не так? Склянка молока перед сном, імбирний чай, лужні мінеральні води, вода з лимоном – так, ці методи можливо комусь і допомогли, але не факт, що вони стануть для вас рятівним колом!

Зверніть увагу на свої відчуття. Спробуйте випити склянку соку, до смаку якого у вас не виникає відрази. Перегляньте спосіб приготування бажаної страви: не смажте її, а приготуйте на пару або ж запечіть у духовці. Не додавайте прянощів у страву, можливо так вона смакуватиме вам навіть більше? Подумали про булочку з ківі? Чом би і ні! Якщо ви відчуваєте, що зараз ви цього хочете, то не відмовляйте собі у цьому! Старайтеся вживати продукти, багаті вітаміном В1 – він покращує роботу нервової системи.

І обов’язково погоджуйте кожну свою дію з лікарем акушером-гінекологом. В жодному разі не вживайте засоби проти блювання, не порадившись з лікарем. Контролюйте рівень артеріального тиску, слідкуйте за тим, скільки разів на день ви відвідуєте туалет.

Бажаю, щоб вагітність проходила без зайвих труднощів та турбот! Доброго здоров’я майбутнім мамам та їх малюкам!

Бойчук Олександра Степанівна – лікар акушер-гінеколог, лікар УЗД медичного центру «Оксфорд Медікал»

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.