Куріння кальяну під час епідемії коронавірусу: чи безпечна така розвага для франківців

Здоров'я, Новини

Одинадцятого травня уряд дозволив роботу літніх майданчиків закладів громадського харчування в окремих регіонах України. Івано-Франківськ винятком не став. Містяни потроху почали повертатися до звичного життя: відвідують кафе, замовляють улюблені страви, а також – курять кальян.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос.if.ua з посиланням на Фіртку.

Після послаблення карантину заклади громадського харчування з літніми майданчиками одразу ж відновили послугу з куріння кальяну. Слід зауважити, що кальян належить до тютюнових виробів. Та чи безпечна ця східна традиція під час епідемії коронавірусу – дізнавалась журналістка Фіртки.

Робота кальянних в умовах карантину

Кальян-майстер Владислав з Івано-Франківська розповів, що після послаблення карантину попит на куріння кальяну зменшився у порівнянні з докарантинним часом. Дехто придбав собі прилад додому, а хтось просто не бачить потреби витрачати на це кошти.

«Щодо методів дезінфекції, то у кожного закладу є свій власний підхід. У деяких лаунджах використовують парові апарати, також кальян не розкурюється, а тільки забивається чаша зі смаками і аж тоді виноситься клієнту. Контакт з гостями зводиться до мінімуму», – наголосив Владислав.

Оскільки особливих розпоряджень в Івано-Франківську щодо роботи кальянних не було, то в закладах дотримуються обмежень Кабміну. Спочатку дозволяли за одним столиком курити двом особам, а тепер – чотирьом. Проте Владислав запевняє, претензій з боку клієнтів щодо можливості захворіти COVID-19 через куріння кальяну не було.

Непотрібна розвага на момент карантину

Жителька Івано-Франківська Анна, яка працювала офіціанткою в кальян-клубі, вважає, що куріння кальяну – це розвага, яку слід відкласти на момент карантину.

«До карантину подобалось з друзями відвідувати лаундж-бари. Ми завжди вибирали два-три смаки кальяну на компанію, замовляли коктейлі, суші та грали ігри. Час проходив непомітно. Але зараз не вважаю, що на момент карантину куріння кальяну в закладах є доречним. Мундштук, поміщений в порожнину рота, – ідеальне середовище для поширення COVID-19», – відзначила Анна.

За її словами, більшість закладів ще до карантину перейшли на одноразові мундштуки для кальяну (спеціальна насадка, яка кріпиться на кінець трубки, – ред.), проте можливість захворіти COVID-19 залишилась. Адже в трубці кальяну залишається повітря, яке видихали та в якому може бути інфекція.

Рекомендації МОЗ

Центр громадського здоров’я МОЗ України наголошує на тому, що у жодному разі не варто курити кальяни, особливо в компаніях. Це не лише шкодить організму, але також суттєво збільшує ризики отримати COVID-19, адже через кальян може передаватися багато інфекційних та вірусних захворювань.

За даними наявних на сьогодні досліджень ЦГЗ МОЗ України відзначає, що загалом у курців перебіг COVID-19 важчий, у порівнянні з некурцями. Вони у 2,4 раза мають більшу ймовірність у потребі інтенсивної терапії та серед курців вищий рівень смертності.

Тому МОЗ радить якнайшвидше позбутися згубної звички. Це не тільки дасть можливість більше захиститися від COVID-19, але й заощадить кошти та покращить роботу серцево-судинної та дихальної системи.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.