У Дем’яновому Лазі вшанували пам’ять прикарпатців, котрі загинули від рук НКВД (фото)

Новини, Суспільство

Сьогодні в меморіальному комплексі Дем’янів Лаз відбулася щорічна панахида за невинно убієнними прикарпатцями, котрі загинули від рук працівників НКВД.

Участь у заході взяли представники влади та громада міста, пише Голос.if.ua з посиланням на ІФ ОДА.

Дем’янів Лаз – це місце, яке протягом майже 50 років ховало в собі  таємницю злочину і трагедії. 79 років тому, наприкінці червня 1941 року, під час відступу військ  Червоної армії тут було  місце масового знищення органами НКВД в’язнів тюрем.

«Ми прийшли сюди,  щоб пом’янути всіх закатованих у сталінських тюрмах і концтаборах, розстріляних і знищених у Дем’яновому Лазі,  Пшеничниках,  Більшівцях, Єзуполі та десятках інших відомих та невідомих місць, – зазначив у неділю, 7 червня, у виступі голова обласної державної адміністрації Віталій Федорів. – Досі ніхто не знає, скільки десятків тисяч наших співвітчизників лежать невідмолені у спільних могилах – це страшні символи мучеництва невинних жертв тоталітарних терорів.  Прощення немає і не буде».

Слід зазначити, що щороку, на Зелені свята, у Дем’яновому Лазі, на околиці Івано-Франківська, збираються сотні людей, щоб у спільній молитві пом’янути жертв трагедії, яку пережив український народ у ХХ столітті. Кажуть, що час приносить забуття, прощення і лікує душевні рани. Але є рани, які загоїти неможливо. Дем’янів Лаз – це місце, яке завжди нагадуватиме про те, що достатньо було бути свідомим українцем і не боятися відстоювати власні переконання, щоб бути убієнним.

Відновлення правди про політичні репресії і гідне вшанування їхніх жертв – це не просто символ. Це головна ознака того, що наша душа жива, що наше життя незнищенне, що наш народ переміг  і зло, і смерть.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.