На Прикарпатті доступ до дикої природи можливий в один клік

Новини, Туризм

Бурштинське водосховище – осередок проживання для червонокнижних птахів, про це інформує Голос.if.ua.

На сьогодні на водоймі зафіксовано до 100 різних видів птахів, 19 з яких занесено до Червоної Книги України.

Рідкісні породи пернатих, які гніздяться на Бурштинському водосховищі, спостерігають десятки тисяч поціновувачів дикої природи, як в Україні, так і далеко за її межами. Для цього їм не обов’язково їхати в Бурштин. Достатньо увімкнути цілодобову онлайн трансляцію на спеціальному інтернет каналі.

Для того, щоб кожен з нас мав можливість спостерігати за птахами, ще в минулому році Галицьким національним природним парком встановили 4 лайв-камери, які транслюють життя водоплавних птахів на Бурштинському півострові.

Це перші, і поки єдині в Україні камери для бьордвочінга, які доступні всім бажаючим. Вчені-орнітологи вже рік за допомогою онлайн-спостереження вивчають диких птахів цієї місцевості. Окрім науковців спостерігають за птахами і пересічні користувачі мережі. У квітні канал досягнув позначки у 25 тисяч переглядів.

У квітні цього року камери зафіксували дуже рідкісного птаха Прикарпаття – Кулика-сороку (Haematopus ostralegus). Вид поширений у Євразії, Австралії, на океанічному узбережжі Америки й Африки. Зимує в Західній Європі, Африці та Південній Азії. В Україні гніздиться на Азово-Чорноморському узбережжі, по берегах і островах Дніпра, Десни. Загальна чисельність в Україні становить близько 650—800 пар.

А ось 23 травня в об’єктив камери потрапили 2 сімейства диких сірих гусей з гусенятами. Вони час від часу зупиняються тут для гніздування.

Також нещодавно засікли пару Лебедів Шипунів та рідкісних Крячків малих, які попали в поле зору онлайн камер. В Івано-Франківській області в окремі роки максимальна чисельність малих крячків (Sterna albifrons) сягає до 40–50 пар. Цей вид занесений до Червоної книги України.

Як зазначалось у групі Waterbirds. The Halych National Park. The Burshtyn Water Reservoir в поле зору камер, впродовж 31.03. – 5.04. 2020 р. потрапили Пірникоза велика (Podiceps cristatus L.), Чирянка велика (Anas querquedula L.), Широконіска (Anas clypeata L.), Крижень (Anas platyrhynchos L.), Нерозень (Anas strepera L.), Пісочник малий (Charadrius dubius Scopoli.), Коловодник лісовий (Tringa ochropus L.), Набережник (Actitis hypoleucos L.), Мартин звичайний (Larus ridibundus L.), Мартин жовтоногий (Larus cachinnans Pall.), Мартин чорнокрилий (Larus fuscus L.), Мартин сивий (Larus canus L.), Плиска біла (Motacilla alba L.).

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.