Смоднянську школу-інтернат на Прикарпатті не закриють до кінця року (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Смоднянську загальноосвітню санаторну школу-інтернат, що на Косівщині, не закриватимуть до кінця року.

Про це 29-го травня на онлайн-брифінгу повідомила перша заступниця голови облдержадміністрації Марія Савка, пише Голос.if.ua з посиланням на Суспільне.

14-го травня працівникам закладу надійшло попередження про те, що з вересня припинять набір учнів. Два дні тому, 27-го травня, колектив оприлюднив відеозвернення із проханням реорганізувати інтернат у центр соціальної допомоги, а не закривати. Як розповідає заступниця директора закладу, за законом школу-інтернат мали б реорганізувати.

“У кінці навчального року дітей відрахують і, згідно з довідками, які вони принесуть, ми видамо їм особові справи. Вони будуть навчатися в школі за місцем проживання. Ми готуємо лист до обласної ради, будемо просити, щоб нас реорганізували у якийсь центр соціальної підтримки. Щось ще будемо пробувати”, – каже заступниця директора Смоднянської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату Галина Катрушак.

У Смоднянській загальноосвітній санаторній школі-інтернаті перебуває 133 дитини. Тут є їдальня, ігровий майданчик, три спальних корпуси та основний, де навчаються.

Василь Досюк виховує двох дітей, які навчаються в школі-інтернаті, самотужки.

“Уроки у звичайній школі закінчуються о другій-третій годині. Я піду на роботу, а хто за дітьми буде дивитися? Тут я надійно залишаю дітей, є кому подивитися: й уроки зробили, і медзаклад. У мене дитина знаходиться на туберкульозному обліку, ми проходимо курс лікування. Якщо зараз їх закриють, то скажіть, що буде робити такий батько, як я?” – каже Василь Досюк.

На території школи-інтернату знаходиться медпункт, адже тут навчаються діти, які контактували з хворими на туберкульоз родичами.

“У нас така школа. Проводиться хіміопрофілактика за призначенням тубдиспансеру. Також ми надаємо допомогу дітям, які часто хворіють”, – каже медсестра закладу Інна Риптик.

Школярів Смоднянського інтернату харчують чотири рази на день. З дому діти приходять голодні, бо батьки не завжди взмозі їх прогодувати, каже вихователька Вікторія Щербань.

“Найболючіше те, де будуть наші діти, якщо закриють заклад. Був такий випадок, приходить тато і каже: “Чим я буду годувати своїх дітей, бо у мене вдома є тільки хліб, який я можу купити, і смалець?”, – розповідає вихователька Вікторія Щербань.

За словами першої заступниці голови ОДА Марії Савки, Смоднянську загальноосвітню санаторну школу-інтернат поки не ліквідують. Перетворити її у новий тип закладу, про який у своєму зверненні говорили працівники, буде можливо тільки після того, як Кабінет Міністрів затвердить відповідне положення. Наразі законодавчого поля для цього не має.

“Крім того, буде розглядатися можливість передачі даного закладу на баланс району, якщо буде відповідне рішення обласної ради. Усі діти, які навчалися у школі-інтернаті, подовжать навчання у закладах освіти за місцем проживання”, – повідомила на брифінгу перша заступниця голови облдержадміністрації Марія Савка.

Голова Косівської районної ради Павло Ванджурак розповідає, що у косівського районного бюджету обмежені фінансові можливості. Але за потреби будуть шукати кошти, щоб школа могла функціонувати.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.