Провідний китайський епідеміолог визнав, що влада Уханя в січні приховувала масштаб спалаху коронавірусу

Здоров'я, Новини

У січні кілька днів поспіль влада Уханя передавала дані про незмінну кількість хворих на нову інфекцію, що було підозріло, сказав голова спеціальної комісії комітету охорони здоров’я КНР Чжун Наньшань. За його словами, уряд вжив заходів, і всі дані після 23 січня є достовірними. Країни Заходу звинувачували Китай у приховуванні правдивої статистики захворюваності, про це інформує Голос.if.ua.

Чжун Наньшань запропонував закрити міста у провінції Хубей, щоб упоратися зі спалахом

Офіційні звіти влади Уханя в перші тижні спалаху коронавірусу були неправдивими, нові випадки зараження замовчували. Про це 16 травня в інтерв’ю CNN розповів провідний китайський епідеміолог, голова спеціальної комісії із боротьбі з поширенням коронавірусу Національного комітету охорони здоров’я Чжун Наньшань.

За словами професора, місцевій владі “не подобалося говорити правду”. Він звернув увагу, що кілька днів поспіль у зведеннях з Уханя говорили про 41 хворого, що здавалося підозрілим. Лікарі міських клінік розповідали йому про значно більшому кількість випадків нового захворювання.

Чжун Наньшань прибув в Ухань 18 січня і вимагав надати реальні цифри. Він стверджує, що чиновники погодилися на це “неохоче”. 20 січня повідомляли вже про 198 інфікованих, після чого Китай визнав можливість передавання коронавірусу від людини до людини.

Статистика з Уханя та інших міст після 23 січня правдива, стверджує голова комісії. За його ініціативою 13 міст у провінції Хубей було фактично заблоковано. Тільки 25 березня обмеження почали знімати.

Як говорить Чжун Наньшань, уряд країни врахував уроки епідемії SARS 2003 року, коли кілька місяців дані про хворих у Китаї замовчували.

У лютому з посад зняли керівників комітетів Компартії Китаю у провінції Хубей та місті Ухань.

Чжун Наньшань 2003 року виявив коронавірус SARS-CoV, який спричиняє важкий гострий респіраторний синдром SARS. Після початку спалаху коронавірусу SARS-CoV-2 83-річний професор приєднався до спеціальної комісії з боротьби з епідемією.

США і низка інших країн Заходу неодноразово звинувачували Китай у тому, що він вчасно не попередив світ про серйозність спалаху. Президент США Дональд Трамп 14 травня заявив, що Вашингтон може повністю припинити відносини з Пекіном через замовчування фактів про початок пандемії коронавірусу. За даними агентства Associated Press, Китай кілька днів замовчував, що вірус може передаватися від людини до людини, а отже, може спровокувати епідемію. На думку деяких експертів, це “підготувало ґрунт для пандемії COVID-19”.

У доповіді розвідки США, про яку стало відомо агентству Bloomberg, ішлося, що Китай приховував масштаби спалаху коронавірусу, занижуючи як кількість випадків зараження, так і кількість смертельних випадків.

За даними китайського комітету охорони здоров’я станом на 17 травня, у Китаї виявлено 82 947 випадків зараження коронавірусом, 4634 людини померли; водночас уже більше ніж місяць не фіксували смертельних випадків.

Всього у світі, за підрахунками Університету Джонса Хопкінса, були інфіковані 4,64 млн чоловік, 311,8 тис. померли.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.