Інформаційні вкиди та їх небезпека!

Новини, Суспільство

В інформаційному просторі України йде безперервна боротьба за вплив і контроль над ситуацією на території нашої держави, про це інформує Голос.if.ua.

Впродовж останніх років «інформаційні вкиди», які здійснюються російськими медіа технологами, мають на меті призвести до деструктивного і дестабілізуючого впливу на свідомість наших громадян. І дійсно, агресор не шкодує фінансів на інформаційну війну, подає інформацію, що держава розвалюється, що Україною керують радикали, фашисти, бандерівці, нацисти, хунта, які чинять масовий безлад, вандалізм, вбивають людей на вулицях, спалюють будинки комуністів (регіоналів) та російськомовних громадян. Росія влаштовує своїм глядачам повноцінне шоу «про жахіття та беззаконня в Україні, на яке не шкодують великих грошей – захоплюючий сценарій, вишукана акторська гра, відповідна музика, спеціальні ефекти, шокуючі відео.

Як не прикро констатувати, подібні публікації (не перевіривши їх на достовірність) досить часто розповсюджують і вітчизняні ЗМІ.

Однак, існують прості правила, за допомогою яких можна відрізнити справжню новину від «інформаційного вкиду».

По-перше, новина повинна базуватися на офіційній заяві якоїсь із сторін.

По-друге, ЗМІ, сайт або сторінка в соціальній мережі, де опублікована ця новина, повинні мати свій рейтинг, цільову аудиторію та історію. Не можна довіряти «сенсаційним» новинам невідомих ЗМІ чи сайтів.

По-третє, несправжньою може бути новина, в якій подається посилання на анонімне джерело.

По-четверте, сумніви повинна викликати новина, подана «зі слів очевидця». Потрібно підтвердити існування цього очевидця, а також перевірити його кваліфікацію.

По-п’яте, немає підстав довіряти новині, яку розмістили за допомогою ботів. Окрім ботів, у соцмережах працюють «автори», які мають сотні аккаунтів і спілкуються заготованими заздалегідь меседжами. Їхнє завдання – вступати в полеміку із користувачами, провокувати їх.

Отож, шановні краяни! У кожного з нас є поняття відповідальності за все, що робить людина на цій землі. Особливо – коли це стосується оприлюднення інформації. Це відповідальність і перед державою і перед народом. І ще – крім загальної відповідальності є ще особиста відповідальність кожного з нас перед власною совістю. Таж, будьте інформаційно грамотними та відповідальними. Не поширюйте різного роду провокативні, неперевірені та неправдиві відомості!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.