Заробітчан притримують. Чи реально прикарпатцям нині виїхати за кордон?

Новини, Політика

Україна може опинитися в епіцентрі нового міжнародного скандалу. Причина – наші заробітчани.

Їх ніби й не тримають в Україні, але запити інших країн на чартерні рейси чомусь не підтримують.

Усе, мовляв, задля безпеки тих самих заробітчан. Більше того, уряд говорить про гарантії. Наприклад, офіційне працевлаштування на термін не менше трьох місяців. І тут виникає запитання – чи має право влада домовлятися з представниками інших країн про роботу за кордоном для українців? Ставити умови для виїзду? Хто, яким законом надав їй такі повноваження?

«Репортер» спробував розібратись у правомірності дій уряду, а також дізнатися, чи реально виїхати на заробітки під час карантину, інформує Голос.if.ua.

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко переконаний, що держава не може ставити такі умови перед своїми громадянами, адже це штучне стримання трудової міграції.

«Це обмеження не тільки свободи пересування, яка у нас і так обмежена карантинними заходами у неконституційний спосіб, а й взагалі виходить за будь-які рамки, – каже Бондаренко. – Також це обмеження права на працю і загалом величезної кількісті прав. Наразі у нас кордони не закриті, питання лише в тому, що за рахунок спецдозволів і різного підзаконного трешу, який вони влаштували, обмежу­ють фундаментальні права, що передбачені Конс­титуцією і не можуть бути обмежені в іншому порядку, крім введення правового режиму надзвичайного чи воєнного стану. На сьогодні жодного рішення з цього приводу не прийнято, ми бачимо лише заяви, які, на мою думку, є неправомірними».

Іншою проблемою, яку вбачає експерт у заявах уряду, є економічна неспроможність забезпечити усіх, хто повернувся з-за кордону, робочими місцями.

«Зі слів радника президента Олега Устенка, зараз мова йде про два мільйони трудових мігрантів, які повернулися, – говорить Богдан Бондаренко. – А по суті, усі прямі іноземні інвестиції, які надходять в Україну, – це кошти заробітчан. Зараз цей потік зменшився, бо в Європі теж карантин, тож зарплату отримують не всі. Тобто ці два мільйони лягають на нашу систему. Частина з них стане на біржу, за попередніми підрахунками – це 500 тисяч. Але яку альтернативу ми їм пропонуємо, якщо не пускаємо працювати? Зараз незадоволені всі: два мільйони мігрантів, посли країн, частково G7. Можливі навіть голодні бунти!».

Саме через неспроможність прогодувати свою родину українці готові ризикувати їхати на роботу в чужі країни навіть під час пандемії.

Борису з Калуша 36 років і він один із тих, кому вдалося виїхати в сусідню Польщу на будівництво. Спілкувалися з ним телефоном, адже чоловік якраз проходить обов’язкову двотижневу обсервацію у Варшаві. Борис розповідає, що змушений періодично їздити на заробітки останні чотири роки, але щоразу їде не довше ніж на 2-3 місяці. От і минулого тижня вирішив їхати знову, цього разу разом з братом. Проблем з перетином кордону чоловіки не мали, щоправда, стало значно дорожче, ніж було до карантину. Адже якщо раніше їхали одним транспортом від дому до місця, то нині довелося кілька разів міняти авто.

«То ще доведеться два тижні в Польщі відсидіти карантин, – каже Борис. – Зазвичай я їду приватними перевізниками, а не рейсовими автобусами, бо так можна більше багажу взяти й не доплачувати за нього, та й людей менше».

За його словами, усі заробітчани обов’язково їдуть у засобах індивідуального захисту, але під час перевірки на кордоні їх просять зняти маски, аби перевірити особу по паспорту. Також зараз обов’язково потрібно вказувати точну адресу проживання, аби не було додаткових питань. Поляки навіть пропонують свої варіанти проходження обсервації.

«Я не знаю, як там з оплатою, але від знайо­мих чув про таку можливість, – додає чоловік. – Ми з братом просто вказали адресу квартири, яку нам надав роботодавець, і тепер щодня до нас приїжджає поліція, аби перевірити, чи дійсно ми там живемо. Питають, чи не маємо температури, кашлю, інколи просять вийти на балкон чи помахати з вікна, аби пересвідчитись, що ми вдома. Також від держави телефонують і питають, чи потрібно привезти якісь продукти, кажуть, що безкоштовно. Я спершу відмовився, бо ми як їхали, то закупилися, але як другий раз будуть дзвонити, то, певно, скажу най везуть, бо нам узагалі виходити не можна, навіть у магазин. Але двотижневий карантин – то невелика ціна за можливість працювати й отримувати хорошу зарплату».

Як їм пояснили, по закінченню обсервації, якщо зі здоров’ям усе буде гаразд, жодних додаткових обстежень проводити не будуть, просто дозволять приступити до роботи.

Богдан каже, вертатися планує десь у червні, на день народження до дітей, якщо, звісно, карантин закінчиться.

Проте, можливість виїхати на заробітки в сусідні країни мають лише ті, хто оформив документи ще до початку карантину.

Назар Лазорко, який вже сім років надає послуги зі збору паперів на отримання робітничих віз, через карантинні обмеження був змушений призупинити діяльність, адже візові центри закрилися на прийом документів.

«Коли 16 березня почався карантин, візовий центр працював ще десь два дні, – каже підприємець. – Але через недотримання умов карантину його примусово закрили. До того ж, буквально за кілька днів до початку карантину з’явилася інформація про банкрутство кур’єрської компанії «Ін Тайм», яка власне й доставляла готові документи людям. Тобто навіть ті, хто мав розглянуті консульством документи, вже не могли отримати їх ні у відділеннях доставки, ні у візовому центрі».

Та згодом Лазорко дізнався від клієнтів, що доставку віз почала «Нова пошта».

«Одна клієнтка дзвонила й казала, що її подрузі відправили паспорт з візою, хоча вона подавала документи раніше, – дивується чоловік. – Під час карантину до нас звернулося лише кілька людей, більшість знали, що зараз документи подати не можна. Та яким буде механізм видачі віз після послаблення карантину, я не знаю, бо візовий центр нині коментарів не дає, кол-центр не працює, лише автовідповідач».

У понеділок, 4 травня, консульські установи Польщі в Україні поновили видачу віз для охочих виїхати на роботу. Але виключно для виконання сільськогосподарських і садівничих робіт. Таке рішення пов’язують з послабленням карантину в Польщі, зокрема, там відновили роботу торговельні центри, готелі та хостели.

«Консульство почало приймати тих людей, в яких дата подачі документів на візу співпадає з початком карантину, – додає Назар Лазорко. – У них уже була призначена дата, але вони не змогли їх подати. Таким людям телефонують в першу чергу».

Але ж багато українців, які отримують польську робочу візу, насправді не планують працювати у Польщі. Для них це просто можливість перетнути кордон і їхати далі в ЄС. Жінки здебільшого їдуть в Італію, чоловіки в Бельгію, Чехію, Швецію тощо. Хоча Євросоюз вже висловив свої наміри відкрити внут­рішні кордони з послабленням карантину, однак пропонує продовжити обмеження на в’їзд іноземців до 15 травня. І, скоріш за все, цей термін теж буде продовжено.

Авторка: Тетяна Скоропляс

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.