На Коломийщині помер відомий монах Олексій Мензатюк

Новини, Суспільство

7 травня на 46-му році життя помер після багаторічної важкої хвороби заштатний клірик Коломийської Єпархії схиархімандрит Олексій (Мензатюк). Про це повідомила у Коломийській єпархії ПЦУ.

Від імені духовенства та вірних Коломийської Єпархії, Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан висловив щирі співчуття родині спочилого, пише Голос.if.ua з посиланням на газету Галичина.

Біографічна довідка: Схиархімандрит Пимен (в миру — Мензатюк Сергій Іванович), народився 10 березня 1975 року в селі Підгайчики, Коломийського району, Івано-Франківської області в сім’ї робітників.

У 1994 році поступив до другого класу Київської духовної семінарії, яку успішно закінчив у 1997 році.

З 1997 р. продовжував здобувати вищу духовну освіту у Київській духовній академії, яку закінчив у 2002 р., захистивши кандидатську дисертацію на тему: “Святитель Димитрій (Туптало), Митрополит Ростовський, як представник Київської школи проповідництва”, здобув науковий ступінь кандидата богослів’я.

24 листопада 1996 році – у трапезному Храмі Святого Апостола і Євангелиста Іоана Богослова міста Києва, Преосвященним Єпископом Вишгородським Даниїлом (Чокалюком) рукоположений в сан диякона.

10 квітня 1997 р. – Преосвященним Даниїлом (Чокалюком), Єпископом Вишгородським, пострижений в ченці з іменем Олексій, на честь Святого Преподобного Олексія, чоловіка Божого.

20 квітня цього ж року у трапезному Храмі Михайлівського Золотоверхого монастиря, міста Києва, Преосвященним Єпископом Даниїлом був рукоположений у сан пресвітера (ієромонаха).

1997 – 2001 рр. – насельник Києво-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

1998 – 2001 рр., – штатний священик Свято-Успенського Кафедрального Собору (Пирогоща) міста Києва.

27 листопада 2001 року – введений в штат Рівненської Єпархії та призначений настоятелем Свято-Успенської парафії смт. Клевань-1, Рівненського благочиння.

2 липня 2002 р. – Архієпископом Рівненським і Острозьким Даниїлом призначений намісником Свято-Георгіївського чоловічого монастиря села Пляшева (Козацькі Могили).

10 квітня 2003р . – возведено в сан ігумена з правом носіння Хреста з прикрасами.

6 квітня 2004 р. – ігумена Олексія (Мензатюка) возведено в сан архімандрита.

У липні 2006 р. – Святійшим Патріархом Філаретом архімандрит Олексій нагороджений Орденом Святого Рівноапостольного Великого князя Володимира ІІІ ст.

28 листопада 2008 р. – рішенням Священного Синоду УПЦ КП архімандрита Олексія призначено ректором Рівненської духовної семінарії.

5 червня 2012 р. – прийнятий у штат Івано-Франківської єпархії та зарахований в число братії Спасо-Преображенського Угорницького чоловічого монастиря.

2 липня 2012 р. – призначений намісником цієї ж Угорницької обителі.

22 лютого 2016 р. – звільнений з посади намісника Преображенського Угорницького монастиря, а 29 лютого цього ж року, відрахований з числа братії обителі та виведений за штат Івано-Франківської Єпархії.

3 травня 2019 року у Храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці села Підгайчики, Коломийського благочиння, було здійснено Чин постригу у велику Схиму архімандрита Олексія (Мензатюка).

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.