Усі працівники Прикарпатського центру психічного здоров’я за квітень отримають лише “мінімалку” (відео)

Відео-новини, Здоров'я, Новини

Усі працівники КНП “Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради” отримають однакову зарплату за квітень – мінімальну.

Про це кореспондентам Суспільного розповів генеральний директор закладу Мирон Мулик, інформує Голос.if.ua. Він вважає, що це наслідки медичної реформи, яка призвела до недофінансування психоневрологічних закладів.

Четверте відділення в обласному клінічному центрі психічного здоров’я, який знаходиться поблизу села Чукалівка Івано-Франківської міської ради, зараз згорнуте через карантин. Приймають тільки невідкладних пацієнтів. У відділенні інтенсивної терапії зараз вісім пацієнтів. 30 пацієнтів перебувають в лікарні постійно, але на них передбачено окреме фінансування.

Мирон Мулик розповідає: “Вони виведені в окреме відділення геронтологічне. Це не є медична послуга, це послуга соціальна, тобто утримання. Як, наприклад, інтернат психоневрологічний, який фінансується з іншого бюджету. Це не медичний бюджет”.

Соціальне обслуговування наразі випадає з-під сфери охорони здоров’я, тому цими особами мали би опікуватися соціальні працівники, каже регіональна представниця уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмила Непийвода.

“У першу чергу, стоїть питання пацієнтів, щоб вони дійсно не опинилися на вулиці. Це якраз та категорія людей, яка не має родичів, не має куди повернутися. І їй би мали надаватися послуги, певне соціальне обслуговування іншою групою так званих працівників. Дуже багато питань ще потребує вивчення і узгодження, оскільки прийнято ряд нових нормативно-правових документів, законодавчих актів, новий закон України про соціальні послуги, які теж потребують ще ряд прийняття підзаконних актів”, – каже правозахисниця.

На даний час в обласному клінічному центрі психічного здоров’я скоротили 140 посад. Скорочення будуть ще, пояснює Мирон Мулик: “Ситуація полягає в тому, що ми згідно з контрактом із НСЗУ отримуємо фінансування в розмірі 57% від потреби минулого року, тобто ми недофінансовані на 43%. У вимірі мільйонів – це 11 мільйонів. Воно вплине на кількість ліжок, ми плануємо скоротити, в нас 311 ліжок, ми плануємо скоротити до 200”.

У квітні всі працівники отримають однакову зарплату, яка дорівнює мінімальній. Більшість медичних працівників цього психоневрологічного закладу проходили стажування у європейських країнах, говорить голова профкому Оксана Чайка: “Люди з таким великим досвідом і багажем роботи опинилися за межею бідності. Ми не маємо можливості отримати заробітну плату в розмірі, яка була до даної реформи. Зараз йшлося про мінімальний рівень заробітної плати, а в даних умовах фінансування, з якими ми зіткнулися, на квітень місяць не вистачає, щоб сплатити мінімальну заробітну плату”.

У Міністерстві обіцяють збільшити фінансування психіатричних закладів до рівня 2019-го року. Про це сьогодні на брифінгу розповів голова облдержадміністрації Віталій Федорів: “По психіатричних закладах звільнилося в нас 99 працівників. З них як вимушені заходи по оптимізації – 42 працівники, інші – за власним бажанням. Загальний дефіцит недофінансування цих закладів до кінця року – майже 35 млн гривень”.

Галузь не готова до медичної реформи. “Я думаю, що ця реформа буде призупинена. Чи були скорочення? На час карантину люди за власним бажанням пішли в відпустки, ніхто їх не змушував – пішли люди за власним бажанням. А далі будем бачити”, – запевняє голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Наталія Бирчак.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.