Коронавірус тримається в повітрі людних просторів: нові результати дослідження

Здоров'я, Новини

Новий коронавірус затримується у повітрі в багатолюдних приміщеннях або приміщеннях, де не вистачає вентиляції, дослідники підтвердили уявлення про те, що Covid-19 може поширюватися через крихітні повітряні частинки, відомі як аерозолі.

У двох лікарнях штату Ухань, Китай, дослідники виявили шматочки генетичного матеріалу вірусу, що плавають у повітрі лікарняних туалетів, це закритий простір, де перебуває велика кількість людей, та у приміщенні, де медичний персонал знімає захисні засоби. У дослідженні, опублікованому в понеділок у журналі Nature Research, про це інформує  Голос.if.ua, не намагалися встановити, чи можуть частинки, які перенесли повітря, спричинити зараження.

Питання про те, наскільки швидко новий вірус може поширюватися повітрям, викликає дискусію. Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що ризик обмежується конкретними обставинами, вказуючи на аналіз більш ніж 75 000 випадків у Китаї, в яких не повідомлялося про передачу через повітря.

Але оскільки вірус по всьому світу та інфіковані близько 3 мільйонів осіб, вчені намагаються зрозуміти, як саме відбувається зараження.

Люди виробляють декілька видів крапель, коли вони дихають, кашляють або розмовляють. Великі краплі падають на землю, перш ніж вони випаруються, викликаючи забруднення здебільшого через об’єкти, на яких вони осідають. Менші  ті, що складають аерозолі  можуть зависати у повітрі годинами.

Дослідники під керівництвом Ке Лана з Уханьського університету встановили так звані аерозольні пастки навколо двох лікарень міста, в яких лікували у перші дні пандемії.

Вони знайшли декілька аерозолів у відділеннях з пацієнтами, супермаркетах та житлових будинках. Ще багато було виявлено в туалетах та двох районах, де проходили великі натовпи, включаючи критий простір біля однієї з лікарень.

Особливо високі концентрації виявили у приміщеннях, де медичні працівники знімають засоби захисту, з чого можна припустити, що частинки, що забруднюють їх обладнання, знову потрапляють у повітря, коли знімаються маски, рукавички та халати.

Отримані дані підкреслюють важливість вентиляції, уникання натовпу та ретельних зусиль щодо санітарії, зазначають дослідники.

Джерело: Bloomberg

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.