У краєзнавчому музеї Івано-Франківська є унікальний дерев’яний велосипед (фото)

Новини, Суспільство

В експозиції народного мистецтва Івано-Франківського краєзнавчого музею знаходиться унікальний експонат – дерев’яний велосипед, виготовлений в середині ХХ ст. жителем м. Яремче Бойком Іваном Мироновичем, про це інформує Голос.if.ua.

Цей транспорт був сенсацією для місцевих жителів і туристів, інформують у музеї.

Серед туристів було модно зробити світлину чи проїхатися центральною вулицею міста на цьому ровері за плату – 3 карбованці (буханець хліба коштував тоді 16 копійок). Письменник Степан Пушик використав цей факт для свого гумористичного оповідання «Бізнесмен».

Популяризації власника велосипеда сприяли публікації в тогочасній пресі.

В 1971 році до Яремче завітав відомий киргизький письменник Чингіз Айтматов. Йому запропонували оглянути турбазу «Гуцульщина», міст через водоспад Пробій і, звичайно, дерев’яний велосипед пана Бойка. Світлина яремчанського фотографа Івана Федорчука, де зафіксовано спілкування І. Бойка з Чингізом Айтматовим, була надрукована у багатьох засобах масової інформації.

Рідкісний дерев’яний ровер, яких в Україні всього два, зберігся до наших днів в ідеальному робочому стані. Окрім шин та педального механізму, велосипед виготовлено повністю з дерева: рама, ободи коліс, спиці, кермо, велосипедне крило і навіть насос для камер – дерев’яні.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.