Через коронавірус спиртзаводи перетворюють зіпсуте пиво у віскі (фото)

Новини, Суспільство

Автоцистерна з нержавіючої сталі мчить по гравійній дорозі, її 18 коліс зупиняються перед яскраво червоними воротами підсобного приміщення, про це інформує Голос.if.ua.

З кабіни виходить працівник у потертому комбінезоні та монтує у задній частині вантажівки товстий шланг. Як ви, мабуть, здогадалися, те, що витікає, – це не пальне чи корм, це тисячі галонів теплого пива.

Така картина стала ранковим ритуалом за останній місяць у WhistlePig, де установка для перегонки отримує на фермі приблизно 6500 галонів несвіжого пінного напою на день.

У виробництві крафтового пива скорочення споживання в закладах на $ 29,3 мільярда призвело до руйнування ланцюга поставок, що прирівнюється до сотень тисяч кегів, забитих на складах дистрибуції та залишених у пивоварних закладах по всій країні. Це ліквідний еквівалент $ 8,5 млрд як і в торгівлі квітами: все це пиво немає куди подіти, окрім стоку.

У Новій Англії пивовари, принаймні, мають можливість, завдяки Джефу Козаку, головному виконавчому директору WhistlePig. “Ми орієнтовно називаємо цей проєкт “Великий порятунок пива “, – говорить він про план перегонки у віскі високого класу. “І ми вже маємо значний інтерес з боку пивоварів та дистриб’юторів”.

Інші підприємці у цій галузі, включаючи Harpoon, Lawson’s, Long Trail та Hill Farmstead, вже доставляли продукцію Kozak безкоштовно. Для них це фактично угода, заощаджуючи їм плату за відпуск за галон, яку вони беруть від просто скидання. Не менш важливим є простір, який він надає своїм приміщенням, де бочки можуть бути витіснені банками та пляшками, необхідними для повного зведення, щоб не продати приміщення та передплатні коробки, як відбувається з ресторанами та винзаводами.

Пиво, згідно з високими показниками IPA, за якими пильнують шанувальники ремесла, може втратити свою ідентичність протягом декількох тижнів. Вже тоді воно залишається заквашеним зерном – основним складником для віскі. Отож, як тільки воно перебродить, менеджер спиртового заводу Емілі Гаррісон може запустити цю сировину через високі мідні дистилятори, як витримка у 160-літніх бочках.

“На наш шлях до ринку, очевидно, що вплинув коронавірус, але на відміну від віскі, пиво ніколи не стане кращим з часом”, – пояснює Гаррісон. “Це найменше, що ми можемо зробити, щоб допомогти нашим друзям у галузі та забезпечити, щоб вони могли продовжувати варити найсвіжіші сорти пива”.

Протягом поколінь фермери вдавалися до перегонки, як до способу переробляти врожаї, які інакше зіпсуються з плином часу. Багато свіжих фруктів переробляли у консерви та джеми, виноград ставав коньяком, а зерно – віскі. Зараз пандемічна криза Covid-19 породила підприємницькі товариства, оскільки WhistlePig в кінцевому підсумку має намір продати частину цих спиртних напоїв, як одиничні бочки з обмеженим випуском у поєднанні з пивоварнями, які з’явилися не за планом.

“Через кілька років це буде способом відзначити цей момент, час, коли ми зібралися, щоб допомогти один одному”, – каже Козак. “По мірі того, як напій розвивається в бочці, ми будемо працювати з кожним пивоваром над стратегією старіння, яка найкраще приносить користь їх конкретному пиву”. Це може означати унікальні варіанти співпраці та обробку барелів.

Однак це не буде реалізовано без розв’язання конкретних проблем. “Є різниця між готовим пивом у пляшці й просто пивом прямої дистиляції”, – розповідає про процес Марко Каракасевич. Більше ніж 20 років він перетворював крафтове пиво у віскі на лікеро-горілчаному заводі “Чарбай” у Північній Каліфорнії. “Це зовсім інший напій з участю хмелю. У вас набагато більше ефірних олій у розчині. Просто знадобиться той, хто це зробить, якийсь час, щоб його точно налаштувати та зробити”.

Також є вуглекислий газ: якщо ви не розрахуєте СО2 у розчині перед відгоном, побічним ефектом може бути вибух. Каракасевич завжди каже, що варто ризикувати: “Чим більше аромату маєш у своєму пиві, тим більше аромату ти маєш у віскі”.

Він перевозив пиво з сусіднього Bear Republic Brewing Co., перетворивши 6200 галонів Racer 5 IPA в 600 галонів 140-стійкого дистиляту, який за віком принаймні три роки, деякий до 10, для своєї лінійки віскі R5. “Я купую найбільший кег, який я можу знайти”, – йдеться в анекдоті його офіційної компанії. “Він поставляється з водієм і 18 колесами.” Поки що він перетворив все виробництво на випуск дезінфікуючого засобу.

Повертаючись у Вермонт, сусід WhistlePig робить те саме. Торгова марка Kombucha Aqua ViTea розгорнула свою діяльність з метою спорожнити бочки, перегонкою у спирт для комерційних дезінфікуючих засобів. Засновник компанії Джефф Вібер вважає, що мільйони галонів, розкидані по США для роботи. “Ми можемо вивантажувати бочки 24 години на день, сім днів на тиждень, протягом наступних шести-дев’яти місяців”, – вважає він, додаючи, що піддон протермінованого пива може дати близько 11 галонів дезінфектора.

Чи то неочищений алкоголь, чи віскі високого класу, чи традиційне пиво, яким славиться цей регіон, завжди буде потреба у цих товарах. “Ми переробили пиво більше як привітання для наших пивоварних партнерів, а потім зрозуміли, що, мабуть, достатньо протермінованого пива, щоб наповнити озеро Шамплейн”, – говорить Козак. “Я думаю, що нам просто доведеться продовжувати перегонку, поки ми не пройдемо її. У нас є бочки, склади та час.”

Таким чином, залишки продовжують котитися брудом. Шланги стоять осторонь, готові до зливу. Мине щонайменше два роки, перш ніж хтось дізнається, який вид віскі з’явиться на іншому кінці, але Козак каже, що сам по собі процес терапевтичний поза простою комерцією: перетворення потенційних стічних вод у віскі визначає наші приціли на кращі дні попереду. “Я, безумовно, з нетерпінням відчуваю, що у нас є щось перспективне.”

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.