Парламент готовий зменшити грошову заставу на місцевих виборах

Новини, Політика

Верховна рада попередньо погодилася зменшити грошову заставу на місцевих виборах в Україні в дев’ять разів.

Рішення було ухвалено сьогодні на засіданні ВР, інформує Голос.if.ua з посиланням на Слово і Діло.

Зокрема, нардепи ухвалили за основу законопроект №2769 «Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави)». «За» проголосували 248 депутатів.

Законом пропонується вираховувати розміри грошової застави на місцевих виборах за формулою: чотири мінімальні заробітні плати на 90 тисяч населення. А в населених пунктах з населенням до 90 тисяч пропонується зберегти передбачену у Виборчому кодексі відсутність застави.

Також зазначається, що розмір застави зросте порівняно з тим, який був на виборах 2015 року, оскільки збільшилася мінімальна зарплата. Однак він буде в межах норми для того, щоб на місцях партії змогли взяти участь у виборах і могли зареєструватися міські голови.

Раніше в ЦВК заявили, що карантин через коронавірус не є перешкодою для проведення місцевих виборів.

Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко в інтерв’ю lb.ua.

За його словами, перенесення місцевих виборів в Україні можливе лише при запровадженні воєнного чи надзвичайного стану в країні.

«У Конституції говориться, що обмеження виборчих прав громадян можливе в умовах воєнного або надзвичайного стану. По суті, якщо виникне ситуація в країні, коли неможливо буде провести вибори, то це є підставою для запровадження надзвичайного стану», – заявив Діденко.

Як відомо, місцеві вибори в Україні мають відбутися 25 жовтня 2020 року.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.