У Брошнів-Осадської ОТГ підготовку до боротьби з COVID-19 розпочали ще в лютому

Здоров'я, Новини

Проаналізувавши тенденції стрімкого поширення гострого респіраторного захворювання, у тергромаді вдались до вжиття невідкладних превентивних заходів ще у лютому місяці.

Про це у коментарі сказала заступник голови селищної ради ОТГ Наталія Олексюк, пише Голос.if.ua з посиланням на Фіртку.

«Ми почали діяти на випередження та готувалися до протистояння з пандемією завчасно. Для нашої лікарні закупили дві тисячі масок, захисні рукавиці та подвійну дозу реактивів», — говорить посадовець.

Вже згодом за рахунок залишку коштів з медичної субвенції та коштів із резервного фонду до громади придбали ще шість тисяч масок, окуляри, експрес-тести, а також захисні костюми.

«160 тисяч гривень з місцевого бюджету витратили на придбання засобів захисту, — наголошує вона, — А завдяки ефективному впровадженню реформи у сфері охорони здоров’я наша лікарня вже була забезпечена усім необхідним».

Після цього місцевих жителів забезпечили захисними масками та інформаційними вісниками.

«У кожен двір роздали по дві маски, а також інформаційні пам’ятки, де були вказані телефонні номери усіх сімейних лікарів та нашої «гарячої» лінії. Завдяки цим матеріалам люди вже були поінформовані та знали як діяти при проявленні перших симптомів: вони розуміли, що не йдуть до лікарні, а одразу телефонують сімейному лікарю. У цьому випадку наші лікарі не діляться за пацієнтами, вони приймають усі телефоні виклики від жителів громади», — сказала Наталія Олексюк.

Задля уникнення та мінімізації поширення коронавірусної інфекції від осіб, котрі повернулись з-за кордону, у березні запустили роботу гарячої телефонної лінії КНП. За цей час в ОТГ встигли опрацювати близько 200 вхідних викликів. «У нас у громаді обов’язкова вимога: коли люди повертаються з-за кордону, вони зобов’язані телефонувати на нашу лінію. Ми їх реєструємо, вони самоізолюються, а вже через десять днів ці особи проходять експрес-тест на виявлення гострої респіраторної інфекції. Хочу відзначити, що люди з розумінням та відповідально до цього віднеслись», — підкреслила вона.

За словами Наталії Олексюк, до боротьби з пандемією у громаді залучено близько 40 медичних працівників. Створено мобільні бригади, які здійснюють тестування із виявлення COVID-19 серед місцевих жителів. Такий персонал тиждень працює та тиждень знаходиться на самоізоляції. Сімейні ж лікарі працюють, спершу, у чистій зоні (на прийомах), наступного тижня в інфекційній зоні, а вже наступні сім днів знаходяться в обсервації.

Говорячи про саму ситуацію із виявлення коронавірусу, посадовець зазначила, що з початку карантину у громаді протестовано 156 осіб.

«Було виявлено 22 підозри, з них п’ять випадків лабораторно підтверджені. Всі люди, у яких виявились позитивні результати, нині знаходяться вдома на самоізоляції», — зауважила заступник очільника ОТГ.

Не дивлячись на відсутність громадського транспорту, в ОТГ функціонує соціальне таксі, котре допомагає людям з особливими потребами пересуватись та добиратись до медичних закладів.

«Також завдяки роботі цього таксі та діяльності благодійних організацій ми доставляємо продуктові набори для людей з особливими потребами. У такий спосіб хочемо допомогти вразливим категоріям населення у період карантину. Також ми використовуємо і автомобіль загальної сімейної медицини для перевезення пацієнтів, які потребують гемодіалізу», — говорить Наталія Олексюк.

Заступник голови ОТГ сказала, що нині у громаді працюють над створенням палати інтенсивної терапії. «Це вимога Національної служби здоров’я України. Ми оголосили збір коштів на закупівлю ШВЛ-апарату. Чимало благодійників зголосились надати допомогу. На рахунку вже зібрано 300 тисяч гривень. Керівництво заводу «Крона», своєю чергою, також пообіцяло придбати ШВЛ-апарат, коли той з’явиться на ринку», — додає посадовець.

Насамкінець Наталія Олексюк особливо відзначили роботу медичного персоналу. За її словами, цим працівникам будуть здійснюватись доплати.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.