Кого тестують на COVID-19 у першу чергу в Україні та інших країнах світу (інфографіка)

Здоров'я, Новини

Кожна країна, яку зачепив коронавірус, має свої особливості в обмежувальних заходах під час карантину, а також способи ведення моніторингу захворюваності. Поки вчені і медики визначаються із способами боротьби з пандемією, країни ухвалюють свої власні рішення, зокрема, й щодо тестування на COVID-19.

«Слово і діло» дослідило, які країни вирішили проводити масове тестування, а які роблять тести вибірково, інформує Голос.if.ua.

В Україні тестування на коронавірус проводять людям, які мають симптоми ГРВІ (температура, кашель, нежить) та прибули з країн з підвищеним епідеміологічним рівнем. Також в цю категорію попадають ті, хто проживає в одному домі з хворим на COVID-19 або мали прямий фізичний контакт із хворим на COVID-19 на відстані менше 1 м протягом 15 хвилин.

Тестують людей із пневмонією, медпрацівників та інших осіб, які надають меддопомогу/доглядають за хворим на COVID-19, працівників патологоанатомічних установ, які займалися розтином тіла хворого на COVID-19, працівники лабораторій, які обробляють аналізи хворих на COVID-19.

Обов’язкове тестування проходять члени екіпажу, які обслуговували літак, де був хворий на COVID-19 та всі, хто перебував в літаку з хворим.

У другу чергу тестування підпадають інші особи, які мають підозру на COVID-19. Аналіз проводиться за рішенням лікаря.

Масове тестування усіх, хто має підозру на COVID-19 проводять в Південній Кореї, Сінгапурі, США, Китаї, Італії, Німеччині, Іспанії.

У США журналістів зобов’язали здавати тест на коронавірус перед брифінгами Дональда Трампа. Сам президент Сполучених Штатів ще наприкінці березня заявив, що Штати посіли перше місце за кількістю випадків через найбільшу кількість зроблених тестів.

Але треба розуміти, що велика кількість зроблених тестів у Штатах порівняно з Україною та іншими країнами Європи насправді не є аж такою великою з огляду на кількість американського населення.

Найбільший за кількістю населення штат у США – Каліфорнія – налічує 39 млн людей, але, за даними університету Джона Гопкінса, у цьому штаті протестовано всього 300 тисяч мешканців. Тобто майже 1,3%, що, звичайно, у такому штаті не може вважатися серйозною цифрою.

У Великій Британії в першу чергу тести проводять тим, хто має симптоми ГРВІ (температура, кашель, нежить), пацієнтам лікарень, які перебувають у будинках пристарілих, працівникам медичної, соціальної, фармацевтичної та санітарної сфер, а також волонтерам.

Також тестування проходять працівники сектору харчування, сфери освіти, правоохоронних органів та силових структур, пожежники, рятувальники, всі, хто працює на транспорті, журналісти, які висвітлюють ситуацію з епідемією, працівники комунальних служб і поховальної індустрії.

У Російській Федерації тестують тих, у кого ГРВІ, людей, які прибули з країн Європи, США, Великої Британії, України, Білорусі, Китаю, Ірану та Південної Кореї або мали контакт із хворим на COVID-19 або особою, яка прибула з вищезазначених країн. Також обов’язкове тестування проходять пацієнти з діагнозом «пневмонія».

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.