Пресконференція до Всесвітнього дня імунітету в Івано-Франківську

Новини, Суспільство

28 лютого, у п’ятницю, об 11:00 в світлиці обласної дитячої клінічної лікарні (вул. Коновальця, 132, 3-ій поверх) відбудеться пресконференція до Всесвітнього дня імунітету.

Про це інформує Голос.if.ua з посиланням на сайт ІФ ОДА.
1 березня у світі відзначається Всесвітній день імунітету. Рішення про святкування цього дня прийняте за ініціативи ВООЗ у 2002 р. з метою залучення суспільної уваги до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, а також зі збереженням і зміцненням імунітету. За даними Асоціації клінічних імунологів, у різних країнах світу від 8 до 15% населення мають порушення імунної системи, які можуть частково виявлятися в дитинстві, молодості чи середньому віці.

Особливу увагу на стан імунної системи необхідно звертати жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, а також пацієнтам у післяопераційний період чи після перенесених захворювань.

Необхідно виділити проблеми, пов’язані із способом життя людини: шкідливі звички, стрес, переїдання, гіподинамія, які неминуче призводять до порушення здоров’я, підвищуючи ризик розвитку патології.

Загальну тенденцію до підвищення захворюваності наряду з імуно-патологією пов’язують з дією чинників довкілля, зокрема з погіршенням екологічної ситуації. Крім того, через дію низки чинників (стрес, метаболічні порушення, гіподинамія тощо) загальна імунологічна опірність популяції поступово знижується, що проявляється зростанням імунозалежних захворювань.

Не можна забувати про величезне значення лімфотропних вірусних інфекцій, що пригнічують безпосередньо клітини імунної системи. Найбільш відомим представником цієї групи є ВІЛ. Існує також безліч інших інфекційних збудників: вірус Епштейна-Барра, персистуючий у В-лімфоцитах; віруси герпесу 6, 7 типів; віруси гепатитів В і С, що пригнічують Т-лімфоцити та інші. Останнім часом спостерігається підвищення частоти імунодефіцитів, аутоімунних, алергічних, імунопроліферативних захворювань, зокрема лімфом. Всі ці патології вимагають тривалого і вартісного лікування.

Проявами порушень у роботі імунної системи є часті застуди, тривале підвищення температури, синдром хронічної втоми, больові відчуття в суглобах і м’язах, збільшені лімфовузли. Крім того, до явних ознак імунодефіциту відносять часті рецидиви або хронізацію захворювань, зокрема отоларингологічних, гінекологічних тощо. Серед тривожних ознак також можна назвати порушення сну, частий головний біль, поява висипань на шкірі. Початок весни – приємна і довгоочікувана пора року, коли природа навколо нас пробуджується, проте не слід забувати , що наш імунітет напружено працював всю зиму, і варто напередодні нового періоду не менш серйозних випробувань його підкріпити.

Всесвітній день імунітету – всього лише один день у переліку медичних дат, але його значення величезне. Адже здоровий імунітет дозволяє людині уникнути більшості захворювань, прожити здорове і повноцінне життя.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.