На Прикарпатті майже на 5 млн грн закуплять засобів реабілітації для людей з інвалідністю (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

У січні 2020 року Міністерство соціальної політики стовідсотково профінансувало державну програму “Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю” на Прикарпатті.

На майже п’ять мільйонів гривень закуплять технічні засоби реабілітації: ортопедичне взуття, візки, мобільні телефони, спеціальні підставки та протипролежневі матраци тощо.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла головна спеціалістка обласного департаменту соціальної політики Руслана Хром’як. За її словами, фінансування є, але гроші не завжди приходять вчасно в повному обсязі, передає Голос.if.ua.

“Найчастіше люди звертаються за ортопедичним взуттям, минулого року його замовили десять з половиною тисяч людей. “Великий попит на мобільні телефони: 135 тисяч 473 тільки за січень вже відшкодовано людям”, – каже Руслана Хром’як.

На Прикарпатті близько 80 тисяч людей з інвалідністю. Минулого року з них 17,5 тисяч отримали технічні засоби реабілітації загальною вартістю майже 68 мільйонів гривень. За словами Руслани Хром’як, протягом року виникають проблеми з фінансуванням: “Заборгованості як такої немає. Є затримка протягом року. Припустимо, станом на липень-червень немає фінансування або є в неповному обсязі. Але до кінця року гроші надходять”.

У такому випадку технічними засобами реабілітації забезпечують в порядку черги поданих заяв. Через це люди з інвалідністю змушені чекати на необхідні засоби довше. У зв’язку з цим потерпають і підприємства-виробники. Начальниця Івано-Франківського протезно-ортопедичного цеху Оксана Ганущак розповідає, що на сьогодні не вистачає працівників.

“У нас є проблема – немає спеціалістів, техніка-протезиста, взуттєвиків. Сталося це тому, що підприємство було в скрутному становищі і не виплачувалися зарплати, не було відповідних матеріалів – і тому всі порозходились. Але надалі ми приймаємо замовлення, ми знімаємо тут мірки, а Львів й інші філії (Рівне, Луцьк), роблять для нас вироби”, – каже вона.

Житель Лисця Петро Мазур в чергу через недофінансування не потрапив. Тут замовляє взуття вже п’ять років. Розповідає, що й раніше мав 46-й розмір ноги та проблеми з пошуком взуття. Ситуація ще ускладнилася з появою лімфостазу.

“У мене і так був великий розмір ноги, “плюс” великий підйом. Тому замовити у приватних виробників я не можу, позаяк вони не мають відповідної підошви, не мають відповідних матеріалів, колодки тощо. Я це все знаю. Бо я працюю на фабриці, яка робить взуття. Але специфічне, спортивного типу, тому там я не можу собі щось зробити”, – пояснює чоловік.

Раніше гроші на забезпечення технічними засобами реабілітації надходили в обласне відділення фонду соцзахисту інвалідів. Цього року, пояснює директор обласного відділення фонду соцзахисту інвалідів Василь Жураківський, розподіляти гроші відповідно до заявок буде обласний департамент соцполітики. За його словами, фонд зараз займається програмою закупівлі спецтранспорту для осіб з інвалідністю.

“Минулого року забезпечили спеціалізованим автомобілем для перевезення осіб з інвалідністю ОТГ Брошнів-Осада. Я думаю, воно так і надалі буде практикуватися, через те, що є більш ефективним. Одна людина може використовувати автомобіль пів дня чи годину, а за таких обставин буде задіяний в обслуговуванні цілий день”, – каже Василь Жураківський.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.