21 лютого – свята, іменини, прикмети, традиції, факти, день в історії

Новини

 Голос.if.ua пропонує добірку цікавих фактів про 21 лютого: день в історії, свята, іменини та народні прикмети.

21 лютого — 52-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 313 днів (314 днів — у високосні роки).

СВЯТА

Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови (International Mother Language Day), проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року, відзначається з 2000 року щорічно 21 лютого з метою сприяння мовній і культурній різноманітності і багатомовності. І кожного року в рамках святкування Дня рідної мови у різних країнах проходять різноманітні заходи, присвячені певній темі і націлені на сприяння поваги, а також на заохочення і захист усіх мов (особливо мов, які перебувають на межі зникнення), лінгвістичного різноманіття та багатомовності.

Всесвітній день екскурсовода

Щороку 21 лютого багато міст світу — особливо ті з них, які є центрами туризму, — відзначають Всесвітній день екскурсовода. Коли з’явилася ця професія, точно сказати не можна, але очевидно, що вона пов’язана з розвитком міждержавних відносин. З тих пір, як люди почали активно подорожувати, відвідувати різні міста і країни, їм стало складно обійтися без допомоги професійних гідів.

ІМЕНИННИКИ
Олександр, Андрій, Захар, Макар, Петро, Сава, Семен, Сергій, Степан, Федір

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Захар Серповидець

Народне свято отримало свою назву на честь святого Захарія. Відомо, що він сприяв моральному розвитку єврейського народу. Захарій загинув насильницькою смертю — його вбили юдеї за викривальну проповідь.

Святці називають Захарія Серповидцем, тому що в одному зі своїх пророчих одкровень він побачив сувій, який літає по повітрю і нагадує за формою величезний серп. Тому в день пам’яті святого селяни багато уваги приділяли цьому інструменту. Баби-жниці молилися Захарію про гарний урожай. У день його пам’яті серпи діставали з чуланов, оглядали, чистили, точили і окропляли водохресною водою. Вважалося, що Захарій Серповидець побачить старання людей і допоможе їм — вдихне в серпи спору силу.

На Захарія, за народним повір’ям, був особливо гострий і місячний серп. Люди помічали: чим холодніший у цей день, тим тепліше буде в березні.

21 лютого: істоіря в каринках

1842 – американець Джон Грінау запатентував швейну машинку;
1878 – випущена перша в США телефонна книга, що включала в себе 50 імен;
1927 – народився Юбер де Живанші, французький модельєр, який заснував модний дім Givenchy;
1931 – У продажі з’явився антипохмільний засіб Alka Seltzer;
1947 – Едвін ЛЕНД уперше продемонстрував створену ним фотокамеру Polaroid;
1979 – народилася Дженніфер Лав Х’юїтт, американська акторка («Сердеїдки»);
1984 – помер Михайло ШОЛОХОВ, письменник, нобелівський лауреат 1965 року («Тихий Дон»).

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.