Виноградниками на Прикарпатті поширюється новий карантинний шкідник

Новини

З розвитком виноградарства і різкою зміною клімату насадження винограду на Прикарпатті заполонили чимало хвороб і шкідників.

Нещодавно в Тисменицькому районі виявили філоксеру. Появу нового шкідника в регіоні було зафіксовано ще декілька років тому, але тоді цьому не надали розголосу. Та й недосвідчені виноградарі могли сплутати виноградний зудень з філоксерою. В певній мірі ці шкідники між собою схожі, інформує Голос.if.ua з посиланням на napensii.ua.

Коренева філоксера може бути виявлена в середині літа при огляді дрібних коренів, які розташовані на глибині до 50 см. На корінні і листках, де комахи висмоктують сік, утворюються гали (нарости). Під впливом мікроорганізмів клітини відмирають і загнивають. В результаті відмирає коренева система. На пагонах численні гали деформують листя, внаслідок чого зменшується фотосинтез, що призводить до порушення вегетації виноградної лози.

Заражені філоксерою кущі відстають у розвитку, різко знижується їхня врожайність і згодом вони гинуть. Для захисту виноградників від філоксери застосовують карантинні, агротехнічні і хімічні заходи.

За словами фахівців, кореневий вид філоксери вважається найбільш небезпечним. Кущі винограду викорчовують, а нові посадки на цьому місці заборонені впродовж 15 років, оскільки цього паразита дуже важко викорінити.

Шкідник дуже швидко поширюється за допомогою вітру, води під час дощу або поливу. Крилаті особи вільно переміщуються на 100 м, а також їх можуть переносити люди на одязі, взутті, сприяють розповсюдженню домашні тварини і птахи. На сьогодні поширення цього небезпечного шкідника проходить, в першу чергу, завдяки інфікованому садивному матеріалу (саджанці, чубуки).

З метою захисту рослин від карантинного шкідника садівникам радять:

  • проводити посадку винограду на прищеплену культуру на філоксеростійкі підщепі;
  • вирощувати виноград на піщаних або дуже легких ґрунтах, глинистих і тяжких, що не дозволяє шкіднику нормально розвиватися і пересуватися;
  • на маточних підщепах проти листової форми філоксери застосовувати хімічний метод обробки, починаючи з моменту розпускання бруньок (фаза 2-3 листки) і в фазі 7-9 листків;
  • шляхом гібридизації виводити високоякісні комплексно-стійкі сорти винограду для кореневих культур.

За словами фахівців, найбільш ефективний захист від філоксери європейських сортів винограду — вирощування прищепних насаджень (підщепа — американський виноград, прищепа — європейський.)

Довідка: Філоксера 100 років тому була завезена до Франції з Америки разом з виноградними саджанцями. Це зумовило її швидке розповсюдження в Європі і на інших континентах. Уперше на нашу територію, в Крим, філоксера була завезена в 1880 році. Вона належить до карантинних шкідників рослин. Являє собою попелицю, маленьку сисну комаху.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.