11 лютого: свята, прикмети, традиції, факти, день в історії

Новини
 Голос.if.uа пропонує добірку цікавих фактів про 11 лютого: день в історії, свята, іменини та народні прикмети.

11 лютого — 42-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 323 д

Свята

Всесвітній день хворого

11 лютого в міжнародному календарі позначено як Всесвітній день хворого (World Day of the Sick). Цей захід задумано, скоріше, як певний соціальний крок, спрямований на підтримку людей, що потрапили в сумну категорію хворих.

Цей день встановлено Папою Римським Іоанном Павлом II (Pope John Paul II) в 1993 році з метою привернення уваги світової спільноти до людей, що страждають від різних недуг. На 11 лютого припав вибір тому, що саме в цей день у французькому місті Лурді відбулося явище Богоматері, яка врятувала безліч людей від невиліковних хвороб.

Всесвітній день хворого носить соціальний характер і передбачає бути ще милосерднішим, ніж зазвичай. Повсюдно демонструють художні та документальні фільми з тематикою добра і любові до людей. Багато артистів дають благодійні концерти, кошти від яких передають на медичні цілі. У навчальних закладах проводять тематичні зустрічі, обговорюючи питання лагідності і терпимості.

Профілактика захворювань в даний час грає важливу роль. Здорова людина здатна на все, оскільки його внутрішні ресурси невичерпні. Однак століття швидкостей і технологій істотно підриває нашу психіку. А це ціла культура, зодягнена в кільце формул і теорій.

І без внутрішньої гармонії тут не обійтися.Кажуть, панацеї від хвороб не існує. Але погодимося з тим, що наші емоції і думки формують певні картинки, які потім можуть втілитися в життя. І якщо в наших образах багато негативної енергетики, то майбутнє може здатися дуже непривабливим. Тому людина може і повинен піклуватися про себе і інших, щоб допомогти організму протистояти негативним реакціям. Головне, щоб все робилося з вірою, надією і любов’ю.

Іменини

Лаврентій, Гнат, Роман, Яків, Лука, Мокій, Юліан, Гарасим, Дмитро, Сильван.

Народні прикмети

11 лютого відзначається перенесення мощів священномученика Ігнатія Богоносця. У минулі часи цього дня наші пращури слухали ліс: якщо він шумів – чекали відлиги. Вважається, що з 3 до 11 лютого проходять сім морозних ранків, коли мороз особливо лютує. Погода цього дня часто бувала мінливою, тому про неї говорили: “і теплом приголубить, і морозом віддубасить”.

День в історії

660 до н. е. — згідно з легендою, вождь японських племен Дзімму заснував державу Японія і поклав початок імператорському роду країни.
1809 — Роберт Фултон запатентував пароплав.
1826 — математик Микола Лобачевський публічно повідомив про створення неевклідової геометрії Лобачевського.
1830 — створено Малоросійську комісію з виробництва цукру.
1852 — Микола Гоголь кидає у вогонь рукопис другого тому «Мертвих душ».
1865 — Чарльз Лютвідж Доджсон вигадав собі псевдонім «Льюїс Керрол».
1878 — опубліковано перший щотижневий прогноз погоди (Велика Британія).
1889 — ухвалено конституцію Японії, згідно з якою створено двопалатний парламент, але верховна влада залишилася за імператором.
1894 — загальні збори у Львові започаткували народження першого українського молодіжного спортивного товариства «Сокіл».
1922 — у Торонто (Канада) оголошено про відкриття інсуліну
1929 — між урядом Італії в особі Беніто Муссоліні й Папою Римським Пієм XI були підписані Латеранські угоди, згідно з якими Ватикан був проголошений суверенною державою, що діє на основі теократії
1945 — у Лівадії (Крим) завершилася Ялтинська конференція — вершинна дипломатична зустріч лідерів США, Великої Британії й СРСР з метою вирішення питань закінчення Другої світової війни та повоєнного ладу.
1949 — менору затвердили як герб Ізраїлю.
1950 — ЦК КП(б)У ухвалив постанову про журнал «Дніпро», в якій були трафаретні звинувачення в антинародності, формалізмі тощо.
1953 — прем’єра мультфільму Волта Діснея «Пітер Пен».
1963 — Києві розпочалася конференція з питань культури української мови. Її учасники звернулися до найвищих органів державної влади з вимогою надати українській мові статус державної.
1963 — записали свій перший альбом «Please Please Me».
1964 — «Beatles» дали свій перший концерт у Вашингтоні.
1965 — одруження Рінго Старра (на весіллі були присутні Джон Леннон і Джордж Гаррісон).
1989 — відбулася установча конференція Товариства української мови імені Тараса Шевченка (тепер — Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка).
1992 — Республіка Ботсвана визнала незалежність України.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.