Від трьох до п’яти районів: як на Прикарпатті проходитимуть місцеві вибори (відео)

Новини, Політика

Від 3 до 5 районних рад буде в Івано-Франківській області після виборів, які пройдуть у жовтні.

Таку думку в коментарі кореспондентам Суспільного висловив консультант з юридичних питань Івано-Франківського відділення Асоціації міст України Андрій Деркач, пише Голос.if.ua.

Місцеві вибори-2020 відбудуться за виборчим кодексом, який вступив у дію з першого січня цього року. Зараз на території Прикарпаття 14 районів.

Андрій Деркач каже, що цьогоріч вибори пройдуть, як і попередні, за двома системами – мажоритарною та пропорційною:

“Оцей поділ на мажоритарну та пропорційну систему в 15-му році відбувався в категорії населених пунктів. Тобто в селах і селищах проходили вибори за мажоритарною системою, в містах районного чи обласного значення – за пропорційною. Тепер поділ відбуватиметься за чисельністю населення. Тобто громади до 90 тисяч жителів проводитимуть вибори за мажоритарною системою, а громади за 90 тисяч і вище – за пропорційною. І воно логічно вибудувано, тому що, що більша кількість населення, то активніше там може бути політичне життя, відповідно, логічно, що там активізуються політичні партії”.

Андрій Деркач також пояснює, що кількість районних рад зменшиться:

“Районні ради будуть формуватись за принципом пропорційності: представлення від політичних партій, де базовою одиницею для формування виборчого округу буде територіальна громада. Тобто кожна територіальна громада, за логікою цього закону, повинна бути представлена від 2 до 4 депутатів”.

В Громадянській мережі “ОПОРА” повідомили, що до жовтня виборчий кодекс в частині місцевих виборів може змінитись.

“Для місцевих виборів найбільшим викликом, безумовно, стане застосування нової виборчої системи, пропорційної з голосування за відкриті списки. Але не виключено, шо в найближчі місяці Верховна Рада буде переглядати положення кодексу щодо місцевих виборів. Тому що під час розгляду пропозицій президента до кодексу, прийнятого ще попереднім складом парламенту, нові депутати більше сконцентрувалися на досягненні політичної угоди про виборчу систему, яка стосується парламентських виборів. І залишили “за дужками” місцеві вибори на підставі домовленості, що депутати будуть обговорювати це після того, як пропозиції президента будуть розглянуті в наступному році”, – каже аналітик громадянської мережі “ОПОРА” Олександр Клюжев.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.