Як покращити пам’ять за 40 секунд?

Здоров'я, Новини

Наша пам’ять – інструмент ненадійний. Іноді навіть ті події або історії, які вразили нас до глибини душі, з часом зникають з пам’яті. Втім, існує методика, як краще запам’ятовувати те, що ви хотіли би зберегти в спогадах надовго, пише Голос.if.ua. 

Ви побачили, прочитали або почули щось, що вас вразило – сцена у фільмі, історія, жарт або пісня – але через деякий час ви все це геть забули.

Замість чітких спогадів, які ви хотіли би зберегти в пам’яті, у вас залишились обривки образів та фраз, а іноді взагалі глуха порожнеча.

Навіть такі неймовірні події, як зустріч зі знаменитістю, можуть забуватися на диво швидко.

Пам'ять Копирайт изображенияTHINKSTOCK
Image captionПам’ять – інструмент ненадійний

Втім, існує надзвичайно простий спосіб, як зміцнити спогади. Згідно з дослідженням Кріса Берда з Сассекського університету, все що потрібно для цього – кілька секунд часу і трохи фантазії.

Вчений провів експеримент, під час якого він показував студентам короткі ролики з YouTube на різні теми (наприклад, як сусіди розіграли один одного) і водночас спостерігав за процесами в їхньому мозку за допомогою МРТ- сканера.

Відразу після перегляду відео він попросив одну групу студентів впродовж 40 секунд відтворити сюжет подумки і переказати його собі. Інші учасники зразу переходили до нового відео.

Виявилося, що просте відтворення сюжету подумки відразу після перегляду допомагало запам’ятати його значно краще. Через один-два тижня перша група студентів могла згадати вдвічі більше деталей, ніж ті, хто не переказував сюжет відео.

Вчений також виявив, що сканування мозку досліджуваних під час експерименту відобразило процеси запам’ятовування. Коли в момент переказу сюжету активність в їхньому мозку була такою ж як і під час перегляду відео, студенти запам’ятовували деталі найкраще.

Вочевидь, це залежало від того, скільки зусиль вони докладали, і скільки подробиць сюжету намагались згадати під час його відтворення в мозку. Важливу роль також грали асоціації з іншими спогадами, які виникали під час переказу сцени. Один студент порівняв персонажа у відео з Джеймсом Бондом, що одразу допомогло краще запам’ятати сюжет.

Пам'ятьКопирайт изображенияTHINKSTOCK
Image captionЩоб краще запам’ятати історію, треба переказати її собі подумки

Отже, якщо ви хочете щось краще запам’ятати, спробуйте подумки описати собі цю історію або подію, намагаючись згадати якомога більше яскравих деталей.

Кріс Берд зазначає, що такий прийом може бути особливо корисним у залі суду.

“Результати експерименту можуть бути важливими для будь-якої ситуації, де точне відтворення послідовності подій має вирішальне значення, приміром, при свідченні про аварію або злочин, – каже дослідник. – Спогади про подію будуть значно чіткішими, якщо свідок перекаже сцену собі одразу після того, як він її побачив”.

Ці поради корисні для всіх нас, коли ми хочемо краще запам’ятати те, що справило на нас враження.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.