Івано-Франківський рибпатруль закликає берегти червонокнижні види водних біоресурсів (фото)

Новини, Суспільство

Рідкісні і такі, що перебувають під загрозою зникнення, види тваринного і рослинного світу, які постійно або тимчасово перебувають (зростають) у природних умовах у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, підлягають особливій охороні і заносяться до Червоної книги України, про це інформує Голос.if.ua

Червона книга України є офіційним державним документом, який містить перелік таких видів, а також узагальнені відомості про сучасний стан цих видів тваринного і рослинного світу та заходи щодо їх збереження і відтворення.

Види риб, інших водних біоресурсів, які занесені до Червоної книги України, заборонено ловити Правилами любительського і спортивного рибальства, Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища».

Станом на квітень 2019 року до Червоної книги України занесено 1369 видів (в тому числі 543 видів тварин, з них 69 видів риб та 2 види круглоротих).

На Івано-Франківщині рибалкам-любителям можуть потрапити на гачок 15 видів риб (стерлядь прісноводна, лосось дунайський (головатиця), харіус європейський, вирезуб причорноморський, бистрянка російська, йорж смугастий, білоперий пічкур дністровський, карась золотий (звичайний), марена дунайсько-дністровська, марена звичайна, минь річковий, ялець звичайний, чоп великий (звичайний), чоп малий, йорж носар) та 1 вид круглоротих (мінога українська), які занесені до Червоної книги України. Їх слід обережно звільнити від гачка (якщо це може завдати значних травм – гачок просто відрізають) та відпустити у воду.

Відповідальність за незаконний вилов червонокнижних видів визначена ст. 90 КУпАП, якою встановлено розмір штрафу на порушників правил рибальства: від 340 до 510 грн з конфіскацією незаконно добутого.

Крім сплати штрафу, порушники правил рибальства повинні відшкодувати завдані збитки за таксами. Постановою КМУ № 1030 від 07.11.2012 встановлено розмір таких такс (в розрахунку за кожний екземпляр червонокнижної риби, незалежно від її розміру).

Ось такси на червонокнижні види іхтіофауни Івано-Франківської області:
48 000 грн – стерлядь прісноводна;
14 000 грн – лосось дунайський (головатиця), харіус європейський;
10 000 грн – вирезуб причорноморський;
660 грн – бистрянка російська;
348 грн – йорж смугастий;
330 грн – білоперий пічкур дністровський, карась золотий (звичайний), марена дунайсько-дністровська, марена звичайна, минь річковий (рос. “налим”), ялець звичайний (рос. “елец”);
246 грн – чоп великий (звичайний), чоп малий;
165 грн – йорж носар;
74 грн – мінога українська.

Незаконне зайняття рибним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду, – карається згідно із ст. 249 ККУ штрафом від 1 700 до 3 400 грн або обмеженням волі на строк до трьох років.

Для того, щоб орієнтуватися в червонокнижній іхтіофауні Івано-Франківщини пропонуємо переглянути зображення цих риб.

 

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.