На Франківщині фермер розводить унікальних півнів-каплунів

Економіка, Новини

Фермер з міста Бурштин на Івано-Франківщині Ігор Філіпенко відкрив першу в Україні ферму з розведення півнів-каплунів.

Повідомляє Голос.if.ua  з посиланням на Gazeta.ua.

«Вирощуванням курей займаюсь з 90-х років. Працював ветеринарним лікарем на птахофабриці, яка вирощувала бройлерів. Згодом зрозумів, що ця ніша зайнята і захотів відкрити щось своє, автентичне. Тоді згадав, що у Франції вирощують півнів-каплунів (кастрованих півнів)», — розповів фермер.

Перших птахів розводив на власному подвір’ї. Згодом виграв грант та отримав допомогу на розвиток ферми у сумі 200 тис. грн.

На ці кошти закупив спеціальні пташники, автоматичні годівниці для птахів та поїлки і бойню для птиці. Окупність ферми — півтора року.

Цей бізнес важко повторити, бо нема спеціалістів. Потрібен навик по оперуванню птахів, якого ніхто не вчить. Півнів каструю у 8 тижнів, коли птаха ще не товар і вже не курча. В момент операції, якщо рука не набита, втрачаєш до 60% поголів’я. За шість років добився, що відхід птиці становить 3%. У французів — 20%. Другий момент — відгодівля птиці без хімії. Вони 150 днів мають відгуляти аби досягти певної ваги. По суті за рік отримую одну партію птиці», — зауважив фермер.

Кілограм птиці коштує 170 гривень. Продають її виключно цілою тушкою. Кожен півень доростає до ваги 4-5 кілограмів. Основні покупці птиці — ресторани. Черга з охочих записується на рік наперед.

«Особливість птиці і в структурі м’яса. У таких півнів з’являється жир між волокнами м’яса, який легко плавиться. При приготуванні грудка стає м’якою і соковитою, а м’ясо має солодкий присмак», — пояснив фермер.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.