Спати треба на лівому боці. Шість медичних причин

Здоров'я, Новини

На лівому чи правому боці, на спині чи животі, калачим чи пак у положенні плоду… Існує багато позицій у яких сплять люди, про це повідомляє Голос.if.ua.

Деякі лежать майже в одному положенні всю ніч, інші – повертаються.

Спати треба на лівому боці. Фото DmitryPoch/Depositphotos

Як би ви не спали, але ваш сон може бути кращим. Наше тіло вночі досить активне – воно віддає спогади, перетравлює вечерю, “заряджає батареї”, приймає кисень і циркулює кров.

Медики стверджують, що позиція, яку ви приймаєте під час сну, дуже впливає на ефективність цих процесів. Вони переконують, що спати треба на лівій стороні.

Видання Healh & Human Research наводить шість причин чому саме.

1

Це запобігає хропінню

Якщо ви або ваш партнер до цього схильні, то лівобічний сон може змінити ваше взаємне щастя.

Це не вилікує всі причини хропіння, але допоможе.

Справа в тому, що уві сні рот, горло і язик розслабляються й можуть частково перешкоджати дихальним шляхам. Хропіння – це вібрація, спричинена витяганням повітря через цей переповнений простір.

Якщо ж ви вкладетеся на лівий бік, то максимально звільните дихальні шляхи.

2

Це запобігає печії

Печія може бути побічним ефектом прийому їжі перед сном.

Вчені виявили, що якщо спати на лівій стороні, то можна звести печію до мінімуму, оскільки з’єднання шлунку і стравоходу знаходитиметься вище, ніж рівень шлункової кислоти.

Якщо ж постійно спати на правому боці – отримаєте загострення, бо нижній сфінктер стравоходу буде розслаблений і дозволить проникненню кислоти.

3

Це підтримує лімфатичну систему

Лімфатична система – це мережа судин, які несуть прозору рідину, що називається лімфою. Ця система відіграє ключову роль у переміщенні рідини по всьому тілу, а також в нашій імунній функції.

Лімфа несе в собі токсини та інші відходи, тому блокування в будь-якій точці системи пов’язане з поганим здоров’ям.

Вже давно відомо, що сон на лівій стороні тіла допомагає лімфатичній системі відфільтровувати відходи. Це пов’язано з тим, що лімфа в грудній протоці тече вліво й ця позиція дозволяє гравітації сприяти природному тілесному функціонуванню.

4

Це знімає біль у спині

Хто з нас не прокидався з болем від незвичайного положення, яке викликало напругу в спині або шиї?

Сон на лівому боці знімає напругу з хребта та покращуєте циркуляцію крові. Загалом це дає каскадний ефект, який зменшує запалення, пов’язане з напруженими м’язами.

5

Це дає відпочити серцю

Серце повинне битися без пауз, щоб підтримувати життя. Це велика робота і на неї може вплинути безліч факторів, починаючи від дієти до якості повітря.

Щоб мінімізувати ризик, полегшіть роботу свого серця і спіть на лівому боці.

Це звучить як дрібниця, але коли ви спите на лівій стороні, то дозволяєте тяжкістю свого тіла допомогти серцю перекачувати кров.

Аорта, коли перекачує кров від серця до решти тіла, вигинається вліво. Коли ви лежите так, що вона направлена вниз, серце докладає менше зусиль, щоб перекачати кров.

6

Це покращує травлення

Можливо, ваші батьки вам казали, що їсти перед сном погано, бо їжа буде бродити у шлунку всю ніч і змусить вас набирати зайву вагу?

Насправді, це не зовсім так – травлення продовжується, неважливо спите ви чи ні. Причому наші тіла потребують палива, щоб максимально якісно використати сон.

Ви можете допомогти тілу виконати роботу з якомога меншими зусиллями, якщо спатимете на лівому боці.

Це тому, що наш шлунок викривлений у ліву сторону, і коли ви лежите на лівій стороні, це дозволяє їжі пройти в товсту кишку легше. Такий сон також не дасть вам придавити верхню частину підшлункової залози, яка підтримує вільний потік травних ферментів.

Якщо ви не звикли спати на лівому боці, вам може знадобитися трохи зусиль, щоб розслабитися.

Спробуйте спати з подушкою між колінами або за спиною, щоб перешкодити перевертанню.

Якщо ваш партнер погоджується, то можна помінятися з ним сторонами ліжка. Це змусить ваш мозок знову вирішити, яка позиція є “правильною”, і ви легко звикнете до нової звички.

Як би ви не домоглися цього, а сон на лівому боці має безліч переваг і може бути лише ключем до того, що називають “омолоджуючий”.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.