18 січня – день в історії, свята, іменини та народні прикмети

Новини

Голос.if.ua пропонує добірку цікавих фактів про 18 січня: день в історії, свята, іменини та народні прикмети.

18 січня — 18-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 347 днів.

Свята

Голодна кутя

Це пам’ятний день для християн, оскільки саме тоді відбулося хрещення Ісуса Христа

18 січня у православному світі відзначається Голодна кутя, яка за своєю суттю є вечером-приготуванням до великого свята Богоявлення Господнього Хрещення. Це пам’ятний день для християн, оскільки саме тоді відбулося хрещення Ісуса Христа. Як відомо, його в річці Йордан хрестив Іоанн Предтеча.

Слово «хрещення» походить від грецького поняття «занурення». Цей обряд раніше був очисним обмиванням, але в сучасному християнстві хрещення має інше значення: взяття на себе хреста.

На Голодну кутю зараз заведено освячувати воду. Водохрещення проводять в православних храмах. Туди всі люди приносять воду, щоб священик покропив її. Крім того, вважається, що вода, набрана з будь-якого природного джерела в цей час, вже має цілющу силу.

Така вода може зберігатися дуже довго. Її потрібно пити потроху натщесерце і обов’язково після молитви. Християни вірять, що вода, освячена в цей день, позбавляє людей від різних душевних і тілесних недуг. Але для цього людина не повинна мати зла або поганих задумів на серці.

Іменини

Григорій, Роман, Аполлінарій, Феона, Поліна, Михайло, Хома.

Народні прикмети

18 січня відзначається Водохресний святвечір, переддень Богоявлення. Цього дня дотримуються суворого посту, тому переддень Богоявлення називають ще Голодною кутею. Якщо цього дня заметіль, сніг і поземка — бути хорошому врожаю. Якщо зоряна ніч на Водохрещу — буде врожай ягід, гороху і хліба. Сильні південні вітри 18 січня передвіщають грозове літо, а заметіль на Водохрещу приносить заметіль на Масницю. Повний місяць цього дня обіцяє великий розлив річок навесні.

  1. Якщо на Водохресний вечір сніг іде – чекай доброго врожаю зернових культур
  2. Який є погода 18 січня, такою вона буде і на масницю
  3. Якщо дме сильний південний вітер, то літо буде дощовим, з великою кількістю гроз
  4. Якщо вночі зірок не видно, і небо похмуре, то грибів восени буде дуже мало
  5. Якщо на деревах мало снігу, то і ягід зовсім не буде. Якщо ж сніг, навпаки, вже погнув гілки на деревах – чекай багатого врожаю
  6. Повний місяць у цей день віщує розлив річок навесні

День в історії

1886 — у випуск надійшов перший автомобіль.
1918 — на зборах студентів Київського університету Святого Володимира та Українського національного університету ухвалено рішення створити студентський курінь імені Січових стрільців.
1919 — більшовицький уряд України ухвалив рішення про відокремлення церкви від держави.
1944 — на Волині відбулися перші серйозні сутички Української повстанської армії з військами НКВС .
1963 — засновано футбольний клуб «Карпати» (Львів)
1964 — «Бітлз» уперше потрапили в американський хіт-парад з піснею «I want to hold your hand», що зайняла 45-е місце. Через два тижні вона вже очолювала список найпопулярних пісень.
1980 — альбом «The Wall» гурту «Pink Floyd» очолив чарт «Біллборд». Цей альбом став однією з найвідоміших робіт групи.
2010 — вибухнули кисневі балони на 4-му поверсі лікарні № 7 міста Луганська (відділення кардіології). В результаті — 16 загиблих.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.