9 тригерів мігрені: як позбутися від нападів головного болю

Новини, Суспільство

Мігрень викликає нестерпний біль пульсуючого характеру або пульсуюче відчуття зазвичай з одного боку голови.

Цей стан супроводжується нудотою, блювотою і болючою чутливістю до світла і звуків. Напади мігрені тривають від кількох годин до кількох днів, і біль може бути таким виснажливим, що не дозволяє вести повноцінне життя, пише Голос.if.ua З чим саме пов’язаний подібний стан?

Мігрень і мікрофлора кишечника

Основні тригери мігрені

  • Гормональний дисбаланс у представниць прекрасної статі. «Стрибки» показника естрогену, до/в період місячних, вагітності і менопаузи, швидше за все, провокують головний біль.

Медикаменти гормональної групи (оральні контрацептиви і замісна гормональна терапія) здатні посилювати мігрень.

  • Напої. Маються на увазі спиртні напої (вино), і надлишок кофеїну (кава).
  • Стрес. Тривалий психологічний стрес на робочому місці або в сім’ї може виступати тригером мігрені.
  • Подразник сенсорного характеру. Яскраві вогні, сонячні спалахи, звуки високої гучності можуть служити причиною мігрені. Інтенсивні запахи (парфуми, розчинник для фарби, дим та інші) можуть спровокувати подібний стан.
  • Неякісний сон. Безсоння, надлишок сну, різка зміна часових поясів можуть виступити причиною мігрені.
  • Фізична активність. Надмірні фізичні навантаження (інтим – теж) можуть викликати мігрень. В ході виконання фізичних вправ спостерігається стрибок оксиду азоту, який виступає пусковим механізмом в даному процесі.
  • Динаміка погоди. Погодні зміни або «стрибок» атмосферного тиску може бути причиною мігрені.
  • Вживання медикаментів. Оральні контрацептиви (які вже згадувалися) і засоби з судинорозширювальним ефектом (нітрогліцерин) погіршують становище.
  • Харчові продукти. Довго витриманий сир, надмірно солоні продукти, і ті, що пройшли обробку, провокують мігрень. Іншими факторами виступають пропуск прийому їжі/голодування.
  • Харчова добавка. А саме: аспартам (замінник цукру) і мононатрієвий глутамат (консервант) можуть викликати вказаний хворобливий стан.
Хто має схильність до мігрені

Фактори ризику:

  • Сімейна історія. Наявність прямого родича, який страждає на мігрень.
  • Вік. Мігрень можлива в різному віці, однак починаються приступи нерідко в підлітковий період. Мігрені зазвичай досягають апогею у людей у ​​віці тридцяти років, і плавно в наступні десятиліття їх динаміка і інтенсивність знижуються.
  • Сексуальне життя. Жінки в три рази частіше змушені терпіти мігрень.
  • Гормональний дисбаланс. У представниць прекрасної статі головні болі можуть даватися взнаки перед або відразу після початку місячних. Хворобливі прояви слабшають після менопаузи.
Як пов’язані кишечник і мозок

Наш кишечник вміщує до 1 кг мікробів, до яких відносяться бактерії, віруси, гриби, найпростіші. Всі наявні в ньому мікроби – це мікрофлора кишечника. Її динаміка може викликати розвиток цілого переліку неврологічних і психіатричних станів, таких як депресія, тривожність, хвороба Паркінсона, хвороба Альцгеймера, розсіяний склероз.

Кишечник має безперервний контакт з головним мозком, і мікрофлора кишечника відіграє в даному механізмі важливу роль.

Зв’язок мігрені і мікрофлори кишечника

Спеціальне дослідження, проведене в 2016 році і оприлюднене у виданні по мікробіології mSystems, продемонструвало, що у тих, хто схильний до мігрені, є більша кількість бактерій, саме в ротовій порожнині, які синтезують оксид азоту (тригер мігрені). Зазначене відкриття передбачає лише взаємозв’язок, але воно може дати потенційну аргументацію того, чому певні пацієнти в більшій мірі сприйнятливі до мігрені, ніж інші, і чому конкретні харчові продукти можуть провокувати мігрень.

Коли бактерії в ротовій порожнині і кишечнику руйнують нітрати з їжі рослинного походження, то далі вони трансформуються в оксид азоту в газоподібному стані, який, має властивість розширювати кровоносні судини, активувати кровообіг і, як наслідок, нормалізує стан пацієнтів, що страждають серцево-судинними недугами.

З іншого боку, в 80% випадків, коли зазначені пацієнти застосовують медикаменти з вмістом нітратів для зняття симптомів стенокардії або терапії серцевої недостатності, у них спостерігаються напади мігрені у вигляді побічного ефекту.

Існує теорія, коли мікрофлора кишечника впливає на розвиток мігрені. Відзначено феномен під назвою “головний біль хот-дога”, який, імовірно, викликаний поглинанням нітратів з продуктів харчування.

У дослідженні вчені використовували сучасні технології секвенування РНК з метою ідентифікації бактерій, із зразків ротової порожнини і екскрементів. Зразки взяли від здорових людей, що зазнають і не відчувають головний біль.

У двох видах проб зазначалося трохи підвищене число бактерій, що переробляють нітрати, серед добровольців, що мають мігрень, в порівнянні з іншими, у кого мігрені не відзначалося.

Дія пробіотичних добавок на мігрень

У дослідженні 2019 року, оприлюдненому у виданні Cephalalgia, фахівці охарактеризували експеримент, що виявляє дію пробіотиків на мігрень.

Дослідження продемонструвало, що пробіотики в значній мірі послаблювали динаміку і силу мігрені, що дає деяке розуміння впливу мікрофлори на мігрень.

50 добровольців, що мають хронічну або мігрень, яка епізодично виявляється, отримували плацебо або пробіотик, що включає 14 штамів бактерій (в тому числі біфідобактерії, лактобацили і Bacillus subtilis).

У період 8-10 тижнів після прийому пробіотика напади мігрені були слабші серед приймаючих пробіотик, на противагу тим, хто отримував плацебо. Динаміка нападів знизилася на 45% у добровольців з хронічною мігренню і на 40% у добровольців з епізодичною. У характеристиці інтенсивності мігрені відповідні показники відзначали зниження на 31% і 29%.

Фахівці припускають, що результати зазначеного експерименту дають нові можливості досліджень так званої осі «мікрофлора кишечника – головний мозок», яка передбачає зв’язок бактерій кишечника і неврологічних станів. Безумовно, ще будуть потрібні дослідження, які підтверджують цю теорію.

Джерело

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.