Воду в Дністрі щомісяця перевірятимуть на вміст пестицидів та важких металів

Новини, Суспільство

У січні розпочався новий етап діагностичного моніторингу вод басейну Дністра.

Щомісяця фахівці Дністровського басейнового управління водних ресурсів (БУВР) досліджуватимуть 131 пробу. Визначено 54 місця забору води, інформує  Голос.if.ua з посиланням на Суспільне.

Таке дослідження за європейським стандартом вперше провели у червні 2019 року. Саме в Івано-Франківську, у Дністровському БУВР, відкрили першу в Україні сучасну лабораторію, оснащену високоточним обладнанням.

Фахівці оцінюватимуть якість поверхневих вод за 30-ма показниками, зокрема, вмістом пестицидів та інших забруднювачів. Також вимірюватимуть зразки води на вміст важких металів: кадмію, нікелю, свинцю, ртуті, гербіцидів, пестицидів, косметичні засоби, медичні препарати (наркотичні сполуки).

Характерні забруднювачі для нашого регіону: гербіциди, пестициди, стоки. Діагностичний моніторинг триватиме увесь рік. Наразі, за результатами піврічного моніторингу 2019 року, найчистішою річкою Дністровського басейну стала Бистриця Надвірнянська.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.