10 січня: яке сьогодні свято

Новини, Суспільство

 День номера 110 в Японії, інформує Голос.if.ua.

Цей день в Японії офіційно не відзначають, але це день того номера, який написаний на кожній громадській телефонній будці, який відомий всім, навіть дітям. 110 – в Японії, номер екстреного дзвінка в поліцію. Кожен рік цей номер приймає приблизно 9000000 дзвінків. Порахували, що кожні 3,5 секунди лунає дзвінок за номером поліцейської служби, тобто кожен 14-й японець набирає номер, щоб повідомити про те що сталося, в надії на допомогу і захист. Номер простий, одиниці знаходяться ближче за все, а коли вибрали номер, то і день встановили відповідно – 10.01 – 10 січня. Такий же номер використовується ще в Німеччині та Китаї.

День пам’яті 20000 мучеників

10 січня (28 грудня за старим стилем) християни східних церков відзначають пам’ять 20000 святих мучеників, серед яких відомі Глікерій, Зінон, Феофіл, Дорофей, Мардоній, Мигдоний, Індис, Горгоній, Петро, Євтимій, Секунд, Нікострат, Агафія, Домна, Феофіла, Антонія та інші. В 302 році в Никомідійській церкви зібралися 20 тисяч християн. Тоді на них були гоніння, імператор послав глашатая до них, щоб передав його слова. Християни повинні були вийти з церкви і принести жертву ідолам, інакше він спалить храм і тих, що моляться, разом з ним. Але всі відмовилися. Поки готували підпал, єпископ Анфім Нікомідійский встиг охрестити всіх і причастити. У вогні загинули 20 тисяч християн в той день.

Православні свята:
  • День пам’яті 20000 мучеників, у Нікомидії потерпілих.
  • Святки.
Домочадців день, або Різдвяний м’ясоїд

Це не святковий день, просто з цього дня починається довгий період життя православних, коли можна їсти м’ясо. І селяни користувалися цим в повній мірі. Адже були не лише релігійні мотиви, але також не прийнято було забивати худобу на початку січня. І разом з М’ясоїдом починався період весіль, коли ж ще гуляти їх, як не в період, коли можна їсти м’ясо і влаштувати гідний стіл. Також день називався Домочадцевим, тому що вся родина збиралася, працювала по господарству, а потім разом сідали за стіл.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.